Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Луфтханза" потвърди, че е в напреднали преговори за държавна помощ от 9 млрд. евро

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Авиопревзвачът "Луфтханза" (Deutsche Lufthansa) потвърди в четвъртък, че е в напреднали разговори с германския фонд за стабилизация на икономиката за държавна помощ в размер до 9 млрд. евро, тъй като той се опитва да увеличи финансовите си средства на фона на коронавирусната пандемия.

Ако се стигне до сделка, това ще накара държавният фонд за стабилизация на икономиката да поеме дял от немската авиокомпания.

Пакетът ще включва заем в размер на 3 млрд. евро от германската държавна банка KfW и закупуване на пакет от акциите на "Луфтханза" от страна на фонд за икономическа стабилизация, известен като WSF, съобщи превозвачът.

Фондът WSF ще вземе 20%-тен дял в Deutsche Lufthansa чрез бъдещо увеличение на капитала на компанията, което ще трябва да бъде одобрено на извънредно общо събрание, заявиха от авиокомпанията.

"В допълнение, трябва да бъде договорена с фонда WSF конвертируема облигация, която може да бъде заменена с допълнителни 5% плюс една акция също по номинална стойност в случай на публично предложение за поглъщане от трета страна", се казва в съобщението.

Фондът WSF ще използва правата си на глас само при изключителни обстоятелства като риск от поглъщане на компанията, допълва "Луфтханза".

Авиопревозвачът също така каза, че двама членове на нейния надзорен съвет ще трябва да бъдат назначени в съгласие с федералното правителство.

Превозвачът търси финансова подкрепа, за да оцелее, тъй като беше принуден да приземи по-голямата част от своя самолетна флотилия след въведените ограничения за пътуване по целия свят вследствие на коронавирусната пандемия.

"Deutsche Lufthansa продължава разговорите си с WSF с цел незабавно постигане на решение, за да осигури платежоспособността на компанията в дългосрочен план", се казва в съобщението.

Вчера немското списание "Шпигел" съобщи, че германското правителство е постигнало съгласие по окончателните подробности относно спасителен финансов пакет за "Луфтханза".

Акциите на Deutsche Lufthansa поскъпват с 5,5% след старта на борсовата търговия във Франкфурт.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна