Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Експерти: Крайният потребител нищо не печели от намаленото ДДС за ресторантьорите

Юлиан Войнов и проф. Боян Дуранкев пред БНР

"Когато се прави намаляване на ставки по ДДС, се създават предпоставки за злоупотреби и се усложнява администрирането на данъчната система". Това каза пред БНР финансистът Юлиан Войнов. Той коментира, че по принцип ДДС се намалява на стоки и услуги, а не на цял бранш. 

Юлиан Войнов

"Не е ясно как с намаляването на тази ставка, която създава предпоставки за злоупотреби, ще се изсветли ресторантьорският сектор", изказа съмнение финансистът и добави, че в България данъчната структура е изградена така, че основната тежест от данъчните приходи пада върху косвените данъци върху потреблението.

По думите му България е на втора място след Хърватия в ЕС по дял на данъците върху потреблението с 51,3% от всички данъци, събирани в държавния бюджет.

Войнов посочи, че целта на намаляването на ДДС би трябвало да е да се насърчи потреблението, т.е. хората с малки доходи да имат възможност да потребяват повече, но в случая това не е налице:

"Сега няколко пъти беше казано, че целта не е да се намалят цените в ресторантите. Хората от бранша заявиха също, че няма да свалят цените, а ще задържат някаква част от приходите за себе си и да могат да оперират повече".

Финансистът изказа подозрение, че това решение за 9% ДДС показва обещание към някакъв сектор, който е важен за нещо друго, примерно за подкрепа на предстоящи избори.

В предаването "12+3" икономистът проф. Боян Дуранкев заяви, че винаги, когато се прави данъчна реформа, се гледа смисълът от тази промяна:

"Сигурен съм, че и министърът на финансите Владислав Горанов и г-жа Менда Стоянова едва ли откриват някаква логика, защото дали намаляването на ДДС ще докара повече клиенти в ресторантите и баровете, или не. Отговорът е "Не". Защото те не се нуждаят от повече клиенти, а клиентите се нуждаят от сигурност за себе си, за децата си, ако влязат в ресторант. От тази гледна точка това решение не решава нищо".

Той беше категоричен, че крайният потребител нищо не печели, защото няма линейна зависимост между намаляването на ДДС и цените в ресторантите. Дори предположи, че цените не само няма да се намаляват, но и вероятно ще се вдигат, независимо от намалението на ДДС.

Проф. Боян Дуранкев

Според проф. Дуранкев намаленият ДДС е рисково натоварване на държавата и ще има ефекта на снежната топка от искания за намаляване на ДДС в други сектори.

"Очаквам бумерангов ефект - този, който предложи намаляването на ДДС, да бъде ударен от бумеранга. Финансовият министър натрупа негативи от загубите в хазарта - това е негова лична грешка. Сега се опитва да запише червена точка със събирането на приходите в бюджета. Първата положителна стъпка за него ще е да отстоява позициите си да не се намалява ДДС в ресторантьорството.

Цялото интервю на Даниела Якова с Юлиан Войнов и проф. Боян Дуранкев в предаването "12+3" можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени