Eмисия новини
от 07.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Караниколов: Разбирам Горанов, но имам друга позиция

Емил Караниколов
Снимка: БГНЕС

Нормално е Министерството на финансите да не подкрепя намаляването на ставката на ДДС като временна мярка. Това каза министърът на икономиката Емил Караниколов, като подчерта още, че е задължение на финансовия министър да пази бюджета:

„Аз разбирам министър Горанов. Дори нещо друго ви казвам - ако аз бях на неговото място, аз щях да имам абсолютно неговата позиция. В момента, като министър на икономиката, имам друга - че на този сектор, който е в изключително тежко състояние икономически, трябва да се помогне.

Има мерки за ДДС, които обаче визират социални функции  или, които не са точно само икономически. Говоря например за храните (за деца) до 3 години, да не се плащат, това е повече към демографския.

Работа на министъра на финансите е да пази бюджета“, подчерта Караниколов.

По повод започната вчера проверка на Комисията за защита на конкуренцията  в Българската петролната и газова асоциация, министър Караниколов изтъкна, че КЗК е  е независим орган:

„Най-правилно е да изчакаме отговора какво е продиктувало тази проверка, какво проверяват, трябва да изчакаме този компетентен орган. Иначе само мога да гадая.

По никакъв начин Министерство на икономиката не е уведомено за такава проверка  - нито от страна на асоциацията, днес ще разговарям с тях да ги поканя на среща. Аз, така или иначе, имам ангажименти и към големите, и малките по отношение на закона за бензиностанциите.

Ще попитам, най-вероятно и те не знаят какъв е предметът на проверката, вероятно КЗК трябва да кажат най-добре“, посочи министърът на икономиката.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Още от