Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ивайло Касчиев, КЕВР:

В края на годината цените на ВиК дружествата ще бъдат изменени

Снимка: БГНЕС

Комисията за енергийно и водно регулиране обяви резултатите от извършената проверка на ВиК дружествата. Тя беше разпоредена от Прокуратурата в края на февруари, след като лошото състояние на ВиК мрежата у нас влезе отново във фокуса на общественото недоволство. От проверката става ясно, че водоснабдителни и канализационни дружества не са изпълнили петгодишните си бизнес планове, на чиято основа са определени цените на услугите.

ВиК дружествата са представили отчети за извършената дейност за 2019 година.

"И през тази година ние ще извършим необходимия контрол както на отчетните доклади, така и с проверки на място, за да може в края на годината цените на всички дружества да бъдат изменени и то в съответствие с резултатите, които са постигнати", каза пред БНР Ивайло Касчиев, началник на отдел "Водоснабдяване" в КЕВР.

В момента има ВиК дружества, които предоставят услуги, но нямат одобрени бизнес планове, подчерта експертът.

"По ред причини, основно свързани с изпълнение на изисквания от Закона за водите. Не можем да наложим ние тези изисквания да бъдат изпълнени. Това зависи от други институции", поясни Касчиев.

Дружествата, които предоставят ВиК услуги без одобрени бизнес планове, са извън контрола на Комисията за енергийно и водно регулиране.

"Що се касае за тези оператори, които имат одобрени бизнес планове, през тази година ние ще извършим регулаторния преглед, който се очаква да извършим, както по отношение на изпълнението на инвестиционните програми, така и по отношение на постигнатите нива на показателите за ефективност и ние ще изменим цените", подчерта Ивайло Касчиев.

Един от показателите, който участва във формулата за промяната на цените, е показателят за налягане във водоснабдителната мрежа. 

"Това, което се видя от доклада към Прокуратурата е, че именно този показател е с най-високо ниво на неизпълнение от страна на дружествата, т.е. за тези дружества, които не са си постигнали тези цели по този показател, това ще рефлектира в техните цени", коментира Касчиев.  

Интервюто можете да чуете в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна