Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"ИзиДжет" подновява някои от полетите си на 15-и юни

Снимка: БТА

Базираната в Обединеното кралство нискотарифна авиокомпания "ИзиДжет" (easyJet) заяви в четвъртък, че ще възобнови някои от полетите си от 22 европейски летища на 15-ти юни, превръщайки се в една от първите авиокомпании в региона, които ще започнат да изграждат наново своите услуги след постепенното облекчаване на мерките за овладяване на коронавирусната зараза.

Първоначалният график ще включва предимно вътрешни полети във Великобритания и Франция, като през следващите седмици ще бъдат добавяни допълнителни маршрути, когато ограниченията за пътуване се отменят и търсенето нарасне, заявиха от компанията.

"ИзиДжет" също така обяви нови мерки за сигурност, целящи неразпространение на коронавирусната инфекция.

Пътниците, самолетният екипаж и наземният персонал ще трябва да носят маски за лице, в съответствие с тазседмичните указания на Европейската агенция за авиационна безопасност и на Европейския център за превенция и контрол на заболяванията.

При първите полети няма да се сервира храна и клиентите ще бъдат помолени да седят отделено един от друг, ако не пътуват заедно, макар и само в случаите, когато има свободни места.

След новината акциите на EasyJet поскъпват през днешната търговия с близо 4%, но след като от началото на годината поевтиняха с цели 59%.

Европейските авиокомпании имат желание да рестартират полетите си и да вземат участват в последната част от обикновено доходоносния за пътувания летен сезон, като компанията EasyJet желае да изпревари с няколко седмици своите конкуренти.

Един от най-големите ѝ конкуренти - нискотарифната Ryanair Holdings няма да възобнови операциите си до 1-ви юли. British Airways също планира завръщане през юли, но заяви, че това може да бъде усложнено от карантинните правила в Обединеното кралство.

Wizz Air Holdings Plc, третият по големина нискобюджетен оператор в Европа след Ryanair и EasyJet, обяви на 6-и май, че ще добави шест нови маршрута от лондонското летище "Лутън", включително полети до Португалия, започващи на 16-и юни.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна