Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българските учени ще разчетат генома на коронавируса, разпространен у нас

Проф. Тодор Кантарджиев съобщи, че 48 щама ще бъдат секвенирани в Националния център по заразни и паразитни заболявания

Електронно микроскопско изображение на частиците (вириони) на коронавируса, причинител на Covid-19, National Institute of Allergy and Infectious Diseases (NIAID)
Снимка: ЕПА/БГНЕС

У нас ще се работи за секвенирането (прочитането на последователноста на нуклеиновата киселина) на новия коронавирус, който причинява Covid-19. Това съобщи на брифинга на Националния оперативен щаб проф. Тодор Кантарджиев, който е директор на Националния център по заразни и паразитни заболявания.

Електронно микроскопско изображение на частиците на коронавируса (в жълто), причинител на Covid-19, на фона на инфектирана клетка. Изображение: National Institute of Allergy and Infectious Diseases (NIAID)

В отговор на журналистически въпрос Кантарджиев обясни, че разчитането на РНК на вируса SARS-CoV-2 ще помогне да се проверят хипотезите за различната вирулентност на различните щамове:

„Много е интересно, че щамът (на новия коронавирус), който беше в Китай, вече е мутирал и е доста по-различен – това, което се проявява в Европа, а трети генетичен модел е в Съединените американски щати. Това е много интересно, защото различното протичане на заболяването, различната възможност за заразяване, е много важна и интересна и от това се правят изводи за мерките в рамките на държавата“, отбеляза Кантарджиев.

Той  каза, че молекулярните биолози у нас ще работят  за секвенирането на 48 щама (от 48 пациенти ). Във всеки пациент, който е гостоприемник за вируса, патогенът може да мутира:

„Именно затова в рамките на програмата, която имаме от две години в Националния център  - „Наука и образование за интелигентен растеж“, предвиждаме секвенирането, целогеномното секвениране на РНК на 48 щама, вирусни, които са заразили българските хора, като обхванем групите на първите, които внесоха инфекцията в нашата страна от курортите на Западна Европа.

И по този начин ще може да отговорим на няколко въпроса - какъв генетичен тип е в нашата страна, колко от тях са, и какви са различията при протичане на заболяването и изхода от заболяването в зависимост от щама.

Защото трябва по някакъв начин да обясним малкото заболели и малкото починали в нашата страна“, каза Тодор Кантарджиев.

Снимката е илюстративна

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени