Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В търсене на скъпоценния лющян

В колко комични ситуации може да изпадне един мъж, когато в празничен ден отиде до пазара, за да купи лющян? За да разберете, този петък (22 май 2020) от 18 часа на вълните на програма „Христо Ботев“ слушайте комедията „Лющян“ от българския драматург Мирон Иванов. Записът е осъществен през 1972 г., а в ролите ще чуете гласовете на Коста Цонев, Вълчо Камарашев, Сотир Майноловски, Петър Слабаков, Любка Петрова, Златка Тодорова и др.

Като всяка добра комедия и тази разчита колкото на сблъсъка между героите и на в комичните ситуации, толкова и на противопоставянето на различни светогледи. В случая това са песимизмът и оптимизмът. Тук целта на произведението не е да се произведат някакви заключения или да се определи едната позиция като предпочитана пред другата. Водещото в комедията е максималното ѝ приближаване до реалността, което да засили още повече комичния ефект. Струва ми се, че всеки познава поне няколко зевзеци като тези от комедията „Лющян“. Такива хора с техните лафове, сарказъм и, разбира се, приятелството, което пламва от искрите на кръстосаните словесни шпаги, наистина съществуват.

Особено внимание трябва да се обърне и на изключителния колорит на радиопиесата. Звуковата среда прави атмосферата ѝ поглъщаща. Сякаш слушателят изведнъж се озовава вътре действието, търсещ заедно с героите тайнствената подправка из сергиите на градския пазар или седнал с тях на по чаша вино в капанчето. И тук заслугата е изцяло на режисьора на пиесата – Лиляна Пенчева, както и на екипа, осъществил студийния запис: звуковото оформление е на Наталия Владимирова, звукорежисьор е Владимир Грънчаров, а Георги Георгиев – звукооператор.
Не пропускайте пиесата „Лющян“, защото тя с премерения си и находчив хумор, добре познат от добрите български филмови комедии от втората половина на миналия век, ви гаранти един приятен час, в който краищата на устните на всеки слушател ще сочат неизменно нагоре.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна