Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий” отваря врати за читатели

БНР Новини
Народна библиотека' 'Кирил и Методий''
Снимка: Ани Петрова

Най-голямата обществена библиотека в страната възстанови своята работа с читатели на място, съгласно утвърдените правила в периода на извънредната епидемична обстановка при строго спазване на задължителните противоепидемични мерки.

По време на извънредното положение библиотеката не е спирала да работи и да поддържа постоянна връзка с читателите, предоставяйки им безплатни онлайн услуги и богата програма от разнообразни рубрики, културни събития и виртуални изложби. Предоставянето на безплатните електронни услуги се удължава до края на извънредната обстановка“, каза доц. Красимира Александрова, директор на Националната библиотеката „Св. св. Кирил и Методий”.

Тя сподели, че се наблюдава голям интерес от страна на хората, които постепенно се завръщат в читателските зали. „С отварянето на библиотеката на 19 май само за един ден издадохме 132 читателски едногодишни карти, приети са 488 поръчки и има 4118 преснимани файла при изпълнение на читателските заявления“, посочи доц. Александрова.

Националната библиотека ще работи в периода на извънредната епидемична обстановка от 8.30 до 18.30 ч. в делнични дни и в събота с предварително заявени библиотечни документи от 9.00 до 13.00 ч. Престоят в читалните е ограничен до 3 часа. Книгите подлежат на ежедневна дезинфекция в обособени пространства.

Доц. Красимира Александрова разказа в „Артефир“ за бъдещата работа на библиотеките в новите условия и обобщи резултатите от Националния онлайн форум „Covid-19: отговорът на библиотеките“, с който културната институция отбеляза патронния си празник и професионалния ден на библиотекаря.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна