Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕС все още е далеч от общо решение за туристическите пътувания

Работници подготвят плаж на испанския остров Менорка в очакване на решение за отварянето му за посетители.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Преговорите за отпадане на ограниченията при туристическите пътувания в рамките на ЕС отбелязват напредък, но все още няма окончателно решение. Това съобщи германският външен министър Хайко Маас, който се надява, че до седмици ще бъде постигнато общо европейско решение и ограниченията ще отпаднат.

Въпреки несъгласието на туристическия бранш, който осигурява 12% от БВП на Испания, страната ще отвори границите си за чуждестранни туристи най-рано през юли. Курортите и туроператорите настояват за по-бързо отхлабване на ограничителните мерки, тъй като се опасяват от загуби заради конкуренцията на други средиземноморски дестинации.

Точно това иска да избегне германският външен министър Хайко Маас, който коментира желанието да се постигне общо европейско решение с думите:

„Не искаме да се състезаваме за туристи“.

Кога и как да отпаднат ограниченията за пътуване, след като отделни съседни държави оповестиха свои регионални планове за отваряне на границите, все още не е ясно.

Колко ЕС е далеч от съвместно решение, показва позицията на хърватския министър на туризма Гари Капели, който председателства среща на колегите си от съюза, че трябва да се върви към двустранни споразумения за достъпа на летовници, защото някои държави искат допълнителни гаранции за влизащите на територията им туристи, а други са готови на по-свободен режим.

Различен е и подходът към сигурността на заетите в туризма.

Австрия, която обяви началото на летния сезон още на 29 май, ще инвестира в максимален брой тестове за работещите, обеща канцлерът Себастиян Курц. Там разчитат на туристите от съседна Германия.

Но настроенията сред обичащите да пътуват германци са по-скоро песимистични. Всеки втори се е отказал от почивка в чужбина.

„Няма да ходим в Южна Европа. Имаме каравана и ще си останем в Германия, на къмпинг“, каза един от тях.

„Отказахме се от отпуската. Трябваше да пътуваме през май, но пропадна. Нямаме други планове за лятото“, сподели друг.

„Планирах да почивам през септември, но не смея да резервирам, защото не знам, какво ще стане“, предпазлив е трети.

„Трябва ли да носим маски и на плажа, ще има ли разстояние между шезлонгите, ще може ли да се ходи на ресторант? Неизвестните са много и не ми се харчат пари за почивка с ограничения“, каза друг германец.

За малко повече яснота се погрижиха ЕК и Европейската агенция за авиационна безопасност, които публикуваха препоръки за гражданската авиация - пътниците и екипажите трябва да носят маски по време на целия полет, които да се сменят през четири часа. А авиокомпаниите трябва да осигурят дистанция между пътниците от метър и половина, като оставят най-малко една седалка на ред празна, или настаняват пътниците през ред.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!