Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Втори пореден ден броят на новозаразените с Covid-19 в Турция намалява

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Втори пореден ден броят на новите заразени в Турция е под 1000 за едно денонощие. Здравният министър Фахреттин Коджа отбеляза, че тенденцията за намаляване броя на заразените се запазва, въпреки че вчера са били направени над 33 000 теста.

Активните случаи в Турция са около 34 000, починалите от коронавирус са почти 4250 души.

Вчера беше открита гигантска болница в Истанбул. В церемонията по видеоконферентна връзка участваха президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган и японският премиер Шиндзо Абе. Проектът е построен по схема за публично-частно партньорство и с японско участие. Покритата площ на болницата е над 1 млн. кв. м., тя ще има 3 хеликоптерни писти и капацитет от 2682 легла, от които 456 за интензивно лечение, и 90 операционни зали. Поради опита си в антиземетръсното строителство, японски фирми са изграждали редица големи инфраструктурни обекти в Турция, включително вторият мост над Босфора и железопътният тунел „Мармарай“, който минава под протока. Опозицията обаче критикува мега-болниците, строени в момента в Турция, тъй като капацитетът им остава неизползван докрай и поради поеманите от правителството гаранции към частните инвеститори, които често водят до значителни обществени разходи.

Десетки хиляди възрастни хора над 65 години поискаха разрешения да пътуват еднопосочно, след като в сряда вечерта здравният министър съобщи на пресконференция в Анкара, че това ще бъде възможно.Те ще могат да се приберат по родните си места или на друг постоянен адрес. По-рано най-голямата опозиционна партия – Народнорепубликанската - поиска да се разреши на сезонните работници, работещи в големите градове през зимата, да пътуват за прибирането на реколтата, а също и на възрастните хора да пътуват до родните си места, за да не се налага да прекарат горещото лято в по-тесните градски апартаменти.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!