Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Японската централна банка стартира нова програма за кредитни облекчения

ЯЦБ запази без промяна лихвената си политика и програмите за "количествени улеснения"

Японска централна банка

Японската централна банка реши да въведе нова схема за кредитни облекчения, която има за цел да насочи повече финансови средства към малките и средни предприятия, понасящи икономически удар от коронавирусната пандемия, като в същото време остави без промяна досегашната си лихвена политика.

Очаквано от финансовите пазари, банката запази непроменена основната лихва, на която финансовите институции държат свободните си резерви при нея, на ниво от -0,1%, като това решение беше взето с 8 срещу 1 глас.

На свиканото в петък извънредно заседание Японската централна банка заседание също така удължи с шест месеца до март 2021 г. крайният срок за поредицата си от мерки, които бяха приложени за борба с негативните последици от коронавируса, включително ускорено купуване на корпоративни облигации.

През април ЯЦБ облекчи паричната си политика за втори пореден месец, увеличавайки покупките на рискови активи и обеща да купува неограничени количества държавни облигации за борба с пандемията - програми, известни като "количествени облекчения".

В тази връзка днес банката запази ангажимента за закупуване на японски държавни облигации, без да определя горната граница на тези покупки, така че доходността на 10-годишните държавни ценни книжа (JGB) да остане около 0%. Банката потвърди и програмите за покупки на корпоративни книжа и корпоративни облигации в размери съответно от 2 трлн. йени и от 3 трлн. йени.

Днешното ново решение на ЯЦБ включва стартиране на схема за отпускане на заем на стойност около 30 трл. йени в подкрепа на малки и средни по размер предприятия, които изпитват проблеми на фона на разпространението на Covid-19. Съгласно новата схема банката ще предостави средства на допустимите контрагенти срещу т.нар. "обединено обезпечение" за срок до 1 година при нулев лихвен процент.  Това е техника на обезпечение, която позволява на дадена институция да предостави обезпечение на контрагент, без да го разпределя на конкретни транзакции.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна