Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петър Иванов: Инвеститорите се опасяват от протекционистични мерки

Снимка: БГНЕС

Хубаво е, че има кампания в подкрепа на българското производство и българския туризъм, но е добре да си зададем въпроса какво в индустрията досега не е работило както трябва, за да излизаме сега с такива лозунги. Това каза пред "Хоризонт" Петър Иванов, главен изпълнителен директор на Американската търговска камара в България, в която членуват 350 компании от всички индустрии.

Сред чуждестранните инвеститори има притеснения дали заради извънредното положение може да се стигне до протекционистични мерки, които да ограничат присъствието им на пазара или направо да ги изхвърлят от  него, коментира Иванов.

„Прекрасно, но имаме общ пазар, в който сме влезли, с Европейския съюз, и същевременно сега малко популистично казваме – дайте да подкрепим българските производители. Виждам една тенденция – когато това се използва за разчистване на конкуренция, с протекционистични мерки – неща, които никога няма да подкрепим. Нашите членове са много сериозни чуждестранни инвеститори, които са дошли тук при едни условия и тези условия не може да се променят непрекъснато, дори в извънредно положение.“

Във възобновяването на краткосрочните бизнес пътувания до страни от Европейския съюз Петър Иванов открива „много смисъл“, защото технологиите са хубаво нещо, но „живата връзка е изключително важна“.

Днес предстои видеоконферентен разговор на членове на Американската търговска камара с вицепремиера Томислав Дончев.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна