Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Берлинското летище "Тегел" затваря за 2 месеца, перспективите са неясни

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Историческото летище "Тегел" в Берлин, което работи на забавени обороти заради пандемията от новия коронавирус, временно ще бъде спряно от експлоатация от 15 юни, съобщиха местните власти, а това би могло да означава и окончателно затваряне.

Федералната държава, управата на Берлин и на региона Бранденбург, който обгръща столицата, са дали съгласието си за спиране от експлоатация на летището от 15 юни за период от два месеца, освен ако трафикът не се възобнови активно до края на този период. Подобна перспектива обаче е малко вероятна, коментира пред АФП говорителката на правителството на германската столица Ева Хенкел.

Не става дума за затваряне в буквалния смисъл на думата. "Тегел" ще бъде поддържано оперативно с опция отново да отвори, ако е необходимо, уточни Хенкел.

Искането за временно затваряне е внесено, каза говорител на компанията оператор. Тя се надява да намали загубите си, натрупани заради резкия спад на трафика от избухването на пандемията от новия коронавирус.

"Тегел" губи по 1 милион евро приходи, обяви президентът на компанията Енгелберт Лютке Далдруп.

И макар летището "Тегел", което се намира северно от Берлин, да бъде изведено от експлоатация, трафикът ще бъде насочен към летище "Шонефелд", в южната част на германската столица.

Далдруп не пожела да се ангажира с евентуално възобновяване на дейността на "Тегел" преди окончателното му затваряне, предвидено за 8 ноември, когато се очаква в действие да влезе голямото международно летище "Вили Бранд" след девет години закъснение.

Летище "Тегел" е построено само за 90 дни от германски работници с подкрепата на френските и американските съюзнически сили по време на блокадата на Берлин от руснаците през 1948-1949-а.

Заедно с летище "Темпелхоф" то подкрепя операциите по въздушния мост на съюзниците, които успяват да снабдяват населението в Западен Берлин с хранителни продукти, припомня АФП.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!