Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Още един британски столетник събира пари за борба с коронавируса

Том Мур успя да събере 33 милиона лири с благотворителните си обиколки
Снимка: БТА

Още един британски столетник започна да набира средства за благотворителна кауза по примера на прочулия се ветеран Том Мур, съобщи "Индипендънт".

Дабирул Ислам Чадри от Сейнт Олбанс, Югоизточна Англия обикаля градината на дома си, докато пости за Рамадана и събира средства в подкрепа на засегнати от Covid-19.

Той ще дари парите за инициатива в подкрепа на семейства в кризата по време на свещения за мюсюлманите месец Рамадан, организирана от британско-бангладешкия тв канал Ченъл Ес. Свещеният месец Рамадан приключва на 23 май. Средствата ще подпомогнат засегнати от Covid-19 във Великобритания, Бангладеш и още над 50 страни.

Лидерът на британските лейбъристи Киър Стармър изрази в "Туитър " подкрепа за кампанията на столетника. Първоначалната цел на Чадри била да набере 1000 лири чрез разходките в градината по време на поста, но той успял да я постигне за броени часове. Той вече е събрал над 170 000 британски лири и благодари на повече от 8800 дарители в кампанията.

"Благодаря за щедрите ви дарения. Доказахме, че можем да сме ръка за ръка и рамо до рамо по време на най-безпрецедентните времена в живота си", казва столетникът. Той поздрави и капитан Том Мур, който бе произведен в чин полковник и получи рицарско звание, след като успя с кампанията си да събере 33 милиона британски лири за британското здравеопазване в условията на пандемията.

Чадри е роден на 1 януари 1920 година в Асам, който е част от днешен Бангладеш. През 1957 г. пристига в Лондон да учи английска литература. Той е поет и лидер на общността си в Сейнт Олбанс.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна