Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Юбилеен 20-и майсторски клас на Райна Кабаиванска през септември в София

Райна Кабаиванска
Снимка: БГНЕС

Международният майсторски клас на Райна Кабаиванска ще се проведе от 8 до 26 септември в Софийската опера и балет, съобщи Нов български университет (НБУ), който е организатор на проявата.

Регистрацията на кандидатите е до 3 септември, конкурсното прослушване - на 7 септември.

Майсторският клас на Райна Кабаиванска е първият майсторски клас в България и е създаден през 2001 г. от д-р Георги Текев, изпълнителен директор и член на Настоятелството на НБУ и се осъществява в партньорство със Столичната община, Софийската опера и балет и Софийската филхармония.

Класът предоставя възможност на млади оперни певци да се срещнат с изкуството и опита на Райна Кабаиванска и да усъвършенстват с нея своята вокална техника и интерпретаторски възможности. На конкурсен принцип за участие в класа Райна Кабаиванска избира до 13 млади оперни певци.

Досега в майсторските класове са се обучавали повече от 200 изпълнители от Европа, САЩ, Южна Америка, Австралия, Азия и Африка.

Юбилейното 20-то издание на Международния майсторски клас на Райна Кабаиванска е част от календара на културните събития на Столична община.

Галаконцертът на лауреатите е на 27 септември в Софийската опера и балет. Тогава Райна Кабаиванска ще присъди стипендии от своя Дарителски фонд в НБУ на най-изявените участници, за да продължат своето образование в Италия и за да подпомогне началото на тяхната международна кариера. Партньор на фонда в годините са „Фантастико“, Столична община, Фондация „Америка за България", Посолството на Италия в България и др.

Галаконцертът ще бъде повторен на 30 септември в операта на град Бургас.

Серия от онлайн концерти и оперни спектакли

Тази година ще има и серия от онлайн концерти и оперни спектакли от 20-годишната история на Майсторския клас по Фейсбук канала Raina Kabaivanska School.

Широката публика ще види и чуе някои от звездите на съвременната световна оперна сцена - Андреа Каре, Вероника Симеони, Витория Йео, Мария Агреста, Прити Йенде, София Соловий и др. - като участници в майсторските класове на Райна Кабаиванска в НБУ.

Началото е на 24 май с галаконцерта от зала 1 на НДК „Райна Кабаиванска представя звездите на операта", посветен на 80-тия юбилей на оперната дива през 2014 г. Излъчванията ще продължат до края на месец юли.

В програмата са включени галаконцерти на лауреатите на майсторските класове в зала „България", Софийската опера и балет и операта в Бургас, концертите „Серата белканто" в Посолството на Италия в България, оперни спектакли в Софийската опера и балет в постановки на директора на операта академик Пламен Карталов, Уго де Ана, Вера Петрова, Филипо Тонон и др.

Акцент в отбелязването на 20-годишния юбилей на Майсторския клас на Райна Кабаиванска в НБУ е гостуването на звездата на оперните театри в Рим, Парма, Венеция, Генуа и Флоренция, любимото сопрано на Рикардо Мути - Витория Йео за „Мадам Бътерфлай" в Античния театър в Пловдив на 4 септември.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна