Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Празникът Рамазан Байрам обединява мюсюлманите

Софийската джамия "Баня башъ"
Снимка: БТА

В неделя над 1 милиард и половина души по света ще посрещнат големия мюсюлмански празник Рамазан Байрам, предшестван от едномесечен период на пост и милосърдие. По традиция честванията продължават три дни, в които вярващите отварят домовете си за роднини и приятели.

Празникът Рамазан Байрам е известен с богато отрупаните трапези, около които се събира цялото семейство. В последния ден от Свещения месец - Арифе, домакините планират и подготвят гозбите, с които ще посрещнат своите гости. Севдие Исмаилова от варненското село Медовец разказа, че за празника се приготвят малки питки, които по форма приличат на охлюв.

"Украсяваме ги с черен кимион, раздаваме на съседи и близки. С това оповестяваме идването на Рамазан Байрам. Непременно приготвяме баници с различни плънки. Характерно за нашия край е именно баницата с булгур."

Традицията повелява десертите да се приготвят от най-възрастната жена в дома. В навечерието на празника задължително се приготвят специални мекици, които се раздават на съседи и приятели, а с тях се прави помен за починалите близки.

"Приготвяме мекици, палачинки, катми и ги раздаваме на съседите. Спомням си в моето детство ние обикаляхме цялото село да ги събираме. Тогава беше интересно за нас. Ние вярваме, че душите на мъртвите се хранят с миризмата, отделяна при приготвянето на тези храни", допълни Севдие Исмаилова.

Задължение на всяка една домакиня е да почисти дома си преди големия празник, разказва Лейля Местан от Крумовград. Богатите трапези са неизменна част от празника.

"Има една надпревара за готвене на най-различни ястия, от всичко, което сме се въздържали през целия месец, даже е забранено да се пости общо три дни по време на Рамазан Байрам. Това е един празник на душата, празник на хората, да очакваме доброто. В същото време с нетърпение децата очакват да отидат на гости при баба и дядо и да искат опрощение от тях".

Нощта срещу Рамазан Байрам е специална за праведните, обясни председателят на Висшия мюсюлмански съвет Ведат Ахмед.

"Тази нощ е една от петте нощи, в които Всевишният не връща молитвите, т.е. непременно отговаря, откликва. Затова вярващите през нощта се молят за прошка, за изчистване на грехове, за доброто, благото на своето семейство, на обществото, изобщо на човечеството", подчерта Ведат Ахмед. 

Целият Свещен месец минава под знака на благотворителността и проявата на щедрост. Религията изисква от мюсюлманите да дадат задължителна милостиня, както и да се погрижат за прехраната на бездомник или човек в неравностойно положение.

"Всеки цели да постигне задоволството на Всевишния, дарявайки от това, което Всевишният е дарил на човека", посочи още Ахмед.

Според традицията, в празничния ден, след като мъжете се приберат от сутрешната молитва в джамията, семейството се събира в дома на най-възрастните роднини, разказва Севдие Исмаилова.

"Целуваме ръка на по-възрастните, с което изразяваме своето уважение към тях, като при посещение носим локуми, вафли, а на малките им даваме пари, бонбони в този ден".

По традиция Рамазан Байрам е съпроводен от тридневни чествания. Заради извънредната епидемична обстановка тази година празничната молитва ще бъде отслужена на открито пред джамиите. От Висшият мюсюлмански съвет призовават вярващите да посрещнат празника в тесен семеен кръг.

"Това е едно триумфално честване, след едномесечен труден процес на възпитаване на егото на човека. Този празник цели да обедини мюсюлманите", подчерта Ведат Ахмед и препоръча всички заедно да се помолят за здравето, щастието и благоденствието на българския народ.

Репортажа можете да чуете в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!