Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Насилието – част от онлайн опасностите пред децата днес

Безопасният интернет – кауза за 16-годишната Милена Радойцева

| обновено на 27.05.20 в 02:32
Снимка: личен архив

Милена е на 16 г., ученичка е във Втора английска езикова гимназия „Томас Джеферсън“ - София. Любимите ѝ предмети са математика и история, иска да стане журналист някой ден. Част е от различни проекти, които стимулират младежкото и детското участие в социалния живот. Представител е на България в Детския съвет към Eurochild. Тя е сред участниците в Младежкия панел към Центъра за безопасен интернет Safenet.

Това, което постави Милена във фокуса на медиите преди около месец, е класацията „Дванадесет деца, които променят техните общности и нашия свят“ на вестник Washington Post, с която престижното издание ознаменува 20-годишнината на своята детска страница Kids Post. Българската тийнейджърка е представена заедно с деца от различни градове на САЩ, Индия, Мали, Италия, Индия. Милена привлича вниманието на журналистите, с активната си дейност за преодоляване на насилието в интернет и водещото ѝ участие в инициатива на Центъра за безопасен интернет.


„Кампанията се казва „Героят си ти“, а основното послание е, че всеки сам по себе си е герой. Въпросът е, кой точно ще иска да се обърне към тази своя същност – разказва Милена.

Кампанията се фокусира основно върху онлайн агресията и как да се справим с нея. Всъщност, това не е проблем, с който трябва да се борим, не трябва да укоряваме този, който проявява агресия. Често хората, които тормозят другите, са преживели не по-малка травма и имат не по-малка нужда от помощ. Опасностите в интернет не са свързани само с насилието. Те включват фалшивите новини, постоянния поток информация, който манипулира хората и т.н. С всичко това човек може да се справи, стига да е добре информиран. Именно това е идеятана неправителствената организация Център за безопасен интернет. Там се събираме младежи, без значение кой какъв е, откъде е. Кампанията „Героят си ти“, популяризирането ѝ – всичко това е изцяло работа на Младежкия панел, също и идеята за посланието на видеото към нея. То разказва как един „онлайн побойник“ престава да бъде такъв, след като вижда рисунките на сестричката си. Тя, на свой ред тормозена в интернет от друг насилник, рисува брат си като супер-герой, който я избавя от неприятната ситуация. Осъзнавайки, че за нея той е „добрият“, младежът се замисля, и решава да покаже героя в себе си.“

Макар агресията да е част от природата на повечето хора, Милена е убедена, че това може да се промени. Въпрос на личен избор е човек да работи върху недостатъците си. Казва също, че на насилието трябва да се отговаря с поведение, което носи обратен знак.

Детският съвет към Eurochild в действие„Вярвам, че в никакъв случай не бива да се отговаря с насилие или да се търси виновен в подобна ситуация. По-скоро трябва да се мисли как и двете страни да се чувстват добре. Да, този, който е бил обект на насилие ще има нужда от повече време, за да се възстанови, но по-важно е да се разбере какво кара насилника да бъде такъв. Насилието онлайн е вид психическа атака, а интернет е средството, което дава възможност тя да се осъществи. Защото срещу този, който го упражнява, няма как физически да застане друг човек и да го спре. Той ще продължи докато не излее цялата натрупана злоба. Единственият начин да се преборим с това, е да използваме познатите методи – разговор, помощ, намесата на специалист. Най-доброто за тормозения е да не отвръща, да  блокира и да докладва контакта на уеб администраторите. Добре е да се свърже с Центъра за безопасен интернет в чата safenet.bg или на телефон 124 123. Много от нас избират да са възпитани, да се борят с желанието да доминират над другите чрез агресия. Други я превръщат в начин на общуване. Мисля, че по всяко време е възможно човек да се пребори с агресията в себе си.

Колкото до останалите деца в класацията, всички имат различни каузи и това е прекрасно. Ако за мен най-важното в момента е онлайн тормоза, то за други това е домашното насилие, глобалното затопляне и т.н. Има много младежи, които са активни, които имат какво да кажат, искат да бъдат чути, и по един или по друг начин успяват.“

Снимки: личен архив

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!