Eмисия новини
от 20.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Доклад на „Фрийдъм хаус“: България остава полуконсолидирана демокрация

Снимка: Ани Петрова, БНР

Доклад на американската организация „Фрийдъм хаус“ отчита "зашеметяващ демократичен срив“ в голяма част от 29-те страни, които изследва - от Централна Европа до Централна Азия. България остава полуконсолидирана демокрация, въпреки че има леко влошаване на показателите в сравнение с миналата година.

"Тази година докладът очертава доста трагична картина, която не се е виждала от началото на издаването на този доклад. Тези доклади са годишни, от 1995 година. Единствената страна, при която има подобрение, е Литва. При всички други страни или няма промяна, или има спадане на нивото на демокрация, в някои случаи трагично", коментира в предаването "Хоризонт до обед" проф. Емилия Занкина, декан на филиала на университета "Темпъл" (Филаделфия) в Рим.

Според изводите в доклада „Нации в преход“, за първи път тази година Унгария пада дори под прага на полуконсолидирана демокрация и се намира в категорията на хибридни режими заедно със Събрия, Черна гора, Албания, Северан Макадония, Босна и Херцеговина, Косово. 

Проф. Емилия Занкина е един от авторите на доклада, в който се отчита систематично нарушаване на презумцията за невиновност.

"Продължават много проблемите с изнасяне на следствена информация, нарушаване презумцията за невинност, атакуване на журналисти. Имаме няколко случая - спомняте си Росен Босев, спомняте си Атанас Чобанов и, разбира се, Силвия Великова", посочи Занкина.

Докладът отчита, че в Унгария и Полша има манипулиране на изборната рамка, промяна в конституцията, атаки срещу свободните медии и независимия сектор и проблеми с независимостта на съдебната система.

Интервюто можете да чуете в звуковия файл.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Още от