Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ренесансът на автокината в Европа и България

Снимка: БТА

Пандемията затвори кината в цял свят, но в търсене на креативни алтернативи кинолюбителите се върнаха към една стара, малко позабравена форма на прожекции -  автокината.

Истински ренесанс на автокиното има в Германия и Франция, като по този начин вече се проведоха цели кинофестивали, като Интернационалния кинофестивал във Вилнюс, който тази година зрителите гледаха от колите си на летището. В Кан пък, след като беше отложен култовият кинофестивал, местните се утешиха, организирайки автокинофест.

Да се насладиш на седмото изкуство от комфорта на своя автомобил със сигурност е интересно преживяване, но в момента е и една безопасна форма на заедност и алтернатива за киноиндустрията в период на пандемия, казва Галин Желязков, един от организаторите на Пътуващото автокино в България. 

Инициативата започва през 2015 година и прави по няколко турнета годишно, представяйки български филми на публиката в малки и големи населени места. Да популяризират българското кино се превърща и в тяхна мисия, защото достъпът на хората до български филми е по-труден, споделя впечатленията си Галин.

Това лято Пътуващото автокино ще направи традиционния си вече гастрол из цяла България, представяйки някои нови заглавия – “Ятаган” на Андрей Андонов, с участието на Мариан Вълев, Силвия Станоева, както и филма „Екшън“ на Радослав Илиев, който беше сравнително кратко в кината, преди да ги затворят.

В София, където киното ще гостува за цели две седмици, ще бъдат прожектирани и филмите „Завръщане“ на Ники Илиев с участието на покойния вече Стефан Данаилов, както и „18 нюанса сиво“ по романа на Захари Карабшлиев. 

В почивните дни около 24 май пък жителите на Перник ще имат възможност да се насладят на друго автокино с четири български заглавия. Прожекциите започват днес с филма "Привличане" на Яна Маринова. На 23 май зрителите ще могат да гледат "Вила Роза".

На празничния 24 май ще се излъчи най-новият филм на Мартин Макариев „Диви и щастливи”, а последната лента, която ще се завърти на 25 май, е на филма „Бензин”. Всички прожекции ще бъдат от 21.00 часа на паркинга пред спортна зала "Борис Гюдеров" в Перник.

Чуйте още за ренесанса на автокиното от Галин Желязков в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!