Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕЦБ: Малко вероятно e "V-образно" икономическо възстановяване

Банката е "напълно готова" да предостави по-големи стимули още през юни, за да подкрепи икономиката

Европейската централна банка е "напълно готова" да предостави по-големи стимули още през юни, за да подкрепи икономиката на еврозоната, която може да се свие с около 10% тази година поради пандемията Covid-19, показват протоколи от последното заседание на ЕЦБ, проведено на 30-ти април.

ЕЦБ вече предостави дълъг списък от мерки за смекчаване на рецесията, включително закупуване на облигации и заеми на стойност 1,1 трилиона евро при силно отрицателни лихвени.

Централните банкери обаче се се опасяват, че това може да не е достатъчно.

Според тях е малко вероятно "V-образно" икономическо възстановяване (рязък спад, последван от също толкова силен и бърз отскок), като те се аргументират с възможността ограниченията за движение да бъдат продължителни.

Членовете на борда на ЕЦБ смятат, че "мекият" сценарий за коронавирусната криза е е твърде оптимистичен, което сякаш изключва "V-образно" икономическо възстановяване. От друга страна, те преценяват, че най-вероятно е правилен "твърдият" сценарий, представен от служителите на ЕЦБ.

В тази връзка членовете на ЕЦБ подчертават гъвкавостта на Спешната пандемична програма за покупки (PEPP) в размер на 750 милиарда евро по време на кризата.

"Управителният съвет е напълно готов да увеличи размера на програмата PEPP и да коригира неговия състав, както и потенциални други финансови инструменти, ако в светлината на информацията, която стане достъпна преди редовното заседание през юни, се прецени, че мащабът на стимулът не е достатъчен", посочва ЕЦБ.

Това вероятно ще подсили пазарните спекулации, че на заседанието на 4-ти юни ЕЦБ може да увеличи програмата си за покупки на активи, известна като "количествени улеснения".

Анкетирани от агенция Ройтерс анализатори очакват ЕЦБ да увеличи през юни тази своя програма с 375 млн. евро, а други дори предполагат увеличение с цели 750 млн. евро.

Очаква се също така на заседанието през юни централните банкери да обсъдят дали ЕЦБ да купува корпоративни облигации, които наскоро са загубили своя инвестиционен кредитен рейтинг, известни като "паднали ангели".

Повод за тези спекулации дава изявление на Изабел Шнабел от ЕЦБ, която, според публикуваните днес протоколи от предходното заседание, е казала на своите колеги: "Броят на облигациите тип "паднали ангелски" се увеличава, тъй като намаляването на корпоративните кредитни рейтинги е все по-видно".

ЕЦБ вече одобри решение, че ще приема като обезпечение при операциите за рефинансиране на банките облигации, чийто кредитен рейтинг е бил понижен след 7-и април до неинвестиционно ниво.

Ройтерс напомня, че германската авиокомпания Lufthansa и френският автомобилен производител Renault бяха сред фирмите от еврозоната, които загубиха инвестиционния си кредитен рейтинг след тази дата.

Според протоколите от последното заседание на ЕЦБ, въпреки че ликвидността на пазара "прогресивно се подобрява", финансовите пазари продължават да показват "признаци на нестабилност".

Борсите във Франкфурт и Париж парираха сутрешните си загуби и вече се търгуват на зелена територия, след като ЕЦБ сигнализира, че още през юни може да предприеме допълнителни стимулиращ мерки

Немският индекс DAX вече нараства с 0,6%, а френският CAC 40 - с 0,55%, заличавайки сутрешни солидни спадове от около 1,3%.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!