Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Протест в "Захарна фабрика" срещу Кризисния център за бездомни хора

Те не излизат извън територията на центъра, заявиха от Столичната община

Кризисен център за бездомни в "Захарна фабрика"
Снимка: Георги Нейков, БНР

Жители на столичния квартал "Захарна фабрика" са недоволни и протестираха с настояване за преместване на Кризисния център за настаняване на бездомни хора и промяна на социалната услуга в Дома за временно настаняване. За тях е проблем, че приютените там хора не се интегрират и не дават добър пример на околните.

От Инициативния комитет "Захарна фабрика" са се среща ли в края на миналата година с представители на Столичната община, на която им е било обещано Кризисният център да бъде преместен. 

Инка Йовчева от Дирекция "Социални услуги за деца и възрастни" в Столичната община обясни в предаването "Хоризонт за вас":

"На срещата разговаряхме за поетапно търсене на възможности за изместване на социалните услуги. Общината търси възможности в тази посока за разрешаване на проблема".

Тя подчерта, че хората, които са настанени в Кризисния център, са тествани и няма положителни резултати за Covid-19.

Във връзка с притесненията от поведението на настанените бездомни хора в центъра, Йовчева обясни, че от въвеждането на извънредното положение в страната на 13-и март те са абсолютно затворени в социалния център: 

"На всички са предоставени необходимите им за ежедневието хранителни продукти и лекарства, както и всякакви средства от първа необходимост. Така че те не излизат извън територията на Кризисния център. Те са свободни граждани, но предвид ситуацията, за тях положихме всички грижи да се чувстват добре вътре. Когато на някой от тях им се наложи да излезе от Кризисния център, той е придружен от служител от центъра. В момента са настанени 44 бездомни лица, а капацитетът е 170 места. Обстановката е спокойна. Ежедневно са посещавани от лекар, който следи за здравословното им състояние".

Йовчева призова за повече обществена толерантност към тази рискова група хора.

Репортажа на Надежда Николова в предаването "Хоризонт за вас" можете да чуете от звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна