Eмисия новини
от 21.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Проф. Атанас Куртев с онлайн концерт

Проф. Атанас Куртев
Снимка: scriabinmuseum.ru

В неделя, на 24 май, Мемориалният музей на Скрябин в Москва ще излъчи концерт на Атанас Куртев по всички световни онлайн канали. Записите са направени на 22 май в дома на Куртев в София. Изпълнението е на историческия роял, на който са свирили големи световни пианисти Рихтер, Гилелс, Мержанов, Малцужински, Вайсенберг, Бухбиндер и много, много други, които са имали концерти в София в периода 1960-1980 г.

Концертът е посветен на Деня на славянската писменост, а валсовете на Шопен са посветени с огромна благодарност на всички лекари по света. Самият Атанас Куртев е син и внук на лекари. Дядото му е големият очен и ушен хирург, доктор Атанас Куртев, който е спасил град Варна от холерна епидемия. В Музея на медицината във Варна е съхранен кабинетът на д-р Куртев, който е бил и личен царски лекар в Евксиноград.

Атанас Куртев ще изпълни творби от Лудвиг ван Бетовен, Ференц Лист, Фредерик Шопен, Александър Скрябин. Началото е в 16 часа.

В звуковия файл чуйте разказа на проф. Атанас Куртев.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Още от