Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

НАТО ще търси решение заедно с Русия по договора "Открито небе"

НАТО заяви, че страните-членки на Алианса се ангажират да търсят решение заедно с Русия, за да върне тя към ангажиментите си по договора "Открито небе".

Повод за проведената в петък среща на съюзниците от НАТО беше решението на Съединените щати да се оттеглят от този договор с мотива, че Русия нарушава условията му.

"Русия налага от много години ограничения на полетите, които са несъвместими с договора, в т.ч. над Калининград и близо до границата с Грузия. Продължаващото им избирателно прилагане от нейна страна подкопава договора", се казва в изявлението на Пакта.

От НАТО подчертават, че Алианса остава изцяло ангажиран към запазването на ефективния международен контрол над оръжията, разоръжаването и неразпространението им.

Върховният представител по външната политика и сигурността Жозеп Борел изрази съжаление от решението на Съединените щати и заяви, че оттеглянето от договора не е решение за справяне с трудностите при неговото прилагане. "От влизането му в сила през 2002-ра година са извършени над 1500 разузнавателни мисии над териториите на всички страни от договора. Той дава прозрачност и предвидимост", подчертава Борел.

Върховният представител призовава Русия незабавно да се върне към ангажиментите си по него и същевременно апелира към Съединените щати да преосмислят оттеглянето си.

След среща със съюзниците по НАТО, генералният секретар на алианса Столтенберг настоя, че е жизненоважно за всички страни да бъдат в пълно съответствие с договора, за да се запази "ефективен международен контрол върху оръжията, разоръжаване и неразпространение".

Той допълни, че "продължаващото избирателно изпълнение на задълженията на Русия" съгласно договора представлява заплаха за сигурността и стабилността в евроатлантическия регион.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!