Eмисия новини
от 07.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Преглед на българския печат

Снимка: Ани Петрова, БНР

Председателят на парламентарната комисия по култура и медии  Вежди Рашидов публикува в "Труд" размисли за празника на словото и писмеността - 24 май, със заглавие "Духът е спасението". 24 май е най-чистият и светъл празник на духовността. Българските таланти, българските творци са сред най-достойната част от обществото, пише Рашидов.

Министерството на културата връчва отличията "Златен век" по повод 24 май на певците Васил Найденов, Мими Николова, Александрина Пендачанска, цигуларя Минчо Минчев, пианистката Милена Моллова, диригента Йордан Дафов и още осем творци, съобщава "Монитор". Наградите са придружени и от парична премия. Поради изискванията за безопасност заради коронавируса официалната церемония ще се проведе през септември.

Директорът на Столичната библиотека Юлия Цинзова заявява в интервю за "Монитор" - "Четенето, споделянето на прочетеното - това е част от нашия духовен живот, от нашата същност." Тя споделя уникални данни - над 10 хиляди заети книги и повече от пет хиляди посещения са регистрирани само за пет дни в столичната библиотека, отворена след карантината. Според Юлия Цинзова у българина има огромен интерес към книгите и четенето.

Няма да има задължителен тест за туристи в Гърция от 15 юни, няма да има и карантина, информира "Телеграф". Властите в Гърция ще тестват пристигащите на случаен принцип. От 15 юни е разрешен достъпът на туристи от 20 държави, сред които и България, а за останалите страни - вероятно от 1 юли.

Темата на редовния съботен очерк на "24 часа" е какво идва след войната с коронавируса. Председателят на Управителния съвет на Центъра за либерални стратегии Иван Кръстев е написал книга с проницателни прогнози за света и живота със заглавие "Утре ли е вече". "Онлайн активизмът често е неспособен да създаде усещането за смисъл и принадлежност; демокрацията не може да функционира, ако хората си стоят у дома", това е един от изводите в книгата.

В съботния брой на "24 часа" можете да прочетете съвети за здравето след карантината. Лекарите препоръчват на диабетиците да не бързат да се връщат на работа, ако са били принудени да работят от вкъщи. Специалистът по белодробни болести д-р София Ангелова препоръчва да използваме хирургични маски.

"Труд" разказва за неразгадани факти за човешкия организъм. Един от тези факти е, че повечето индивидуални особености развиваме още в майчината си утроба. Учени са установили и че различните кръвни групи предпоставят различна устойчивост на организма спрямо всеки вид инфекция.

Изпращаме месец май с дъждове, пише "Телеграф". Синоптиците очакват температури около 20 градуса, което е под нормата за това време от годината. Малка е вероятността да паднат градушки.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.