Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пленкович изтегли изборите в Хърватия, но ще излязат ли сметките му

Премиерът на Хърватия Андрей Пленкович
Снимка: ЕПА/БГНЕС

По време на криза, каквато сега има с коронавируса, обикновено се увеличава подкрепата за управляващите и вероятно това е една от причините поради, които премиерът на Хърватия Андрей Пленкович реши да изтегли изборите за по-рано. Това заяви за БНР от Загреб Аделина Марини, издател на Euinside.

Друга причина за насрочване на изборите за 5 юли вероятно е желанието на правителството на консервативната Хърватска демократична общност (ХДО) да избегне евентуален провал на туристическия сезон, каза тя в предаването „Събота 150“ на програма „Хоризонт“

„Вот в началото на туристическия сезон е ход, целящ избягване на негативни последици“, обясни Марини.

Според нея обаче не е ясно дали сметките за изборна победа на Пленкович и ХДО ще излязат.

Вътрешни проблеми в управляващата консервативна партия ХДО

„В момента Пленкович е изправен пред няколко много сериозни предизвикателства, основното от които е проблеми в собствената му партия“, каза тя и отбеляза силната вътрешна опозиция срещу преизбрания неотдавна лидер на ХДО.

Пикът на съпротивата бил тази седмица, когато Иво Пенава - ключов играч  и кмет на важния за ХДО град Вуковар напусна ХДО заедно с целия общински съвет, посочи Марини. Тя уточни, че Пенава е бил представител на крайнодясното крило в партията, докато Пленкович се стреми към центъра в политиката.

Аделина Марини, издател на Euinside, в студио на БНР

Освен това имало и няколко скандала при управлението на кризата с коронавируса, като един от тях е свързан с решението на националния щаб неделя да бъде неработен ден за магазини, за което отдавна мечтая близките до влиятелната католическа църква в Хърватия политически кръгове и неправителствени организации.

„Затова действията на щаба се възприеха като услуга към малко по-крайната десница и близките до църквата“, каза Марини. „Това обаче предизвика критики, тъй като в същото време църквите бяха отворени за посетители“.

Марини отбеляза, че проблем за Пленкович ще са още икономическите последици от кризата с коронавируса, които вече се усещат в Хърватия, както и липсата на подкрепа от коалиционни партньори, които ще са необходими за мнозинство.

Политическата система в страната е доминирана от две големи партии – ХДО и Социалдемократическата партия (СДП), но те се нуждаят от коалиционни партньори, за да управляват.

Неумел лидер намалява шансовете на социалдемократите

Давор Бернардич - председател на Социалдемократическата партия

„От същия проблем страда и СДП“, каза Марини. Тя отбеляза, че социалдемократите от доста време не са на Зоран Миланович, който в началото на годината победи на изборите за президент Колинда Грабар-Китарович от ХДО, която се стремеше към втори мандат.

„Това е ключовата разлика, поради която едва ли може да се очаква СДП да направи победа, каквато направи самият Миланович на президентските избори“.

Марини обясни, че след оттеглянето на Миланович като лидер на СДП преди няколко години за негов наследник е бил избран младият Давор Бернардич, който обаче се е показал като изключително неумел политически лидер.

„Мисля, че с такова слабо политическо ръководство на СДП, въпреки че те имат отделни силни представители в парламента и доста добра политическа платформа, СДП трудно ще се наложи над ХДО“, каза тя и отбеляза, че социалдемократите също има проблем с коалиционни партньори.

Според Марини новото на тези избори може би ще бъде това, че досегашните малки сателити на двете основни партии, които непропорционално на своя размер и публична подкрепа, са профитирали, сега повече няма да могат да осребрят това.

Движение на фолк певец - нова звезда на сцената

Фолк певецът Мирослав Шкоро - лидер на Отечествено движение

„Големият въпрос, разбира се е, доколко една сравнително нова звезда на политическата сцена – движението на фолк певецът Мирослав Шкоро ще успее да привлече крайната десница от ХДО и всички консервативни сили, след като на президентските избори той претърпя катастрофален провал“, каза Марини.

„Дали ще успее да се покаже като алтернатива, или поне да разбие възможностите на двете доминиращи партии да маневрират, като ги направи зависими от себе си“, добави тя.

Марини посочи още, че ХДО зависи много от местните си структури, голяма част от които са разположени по Адриатическото крайбрежие, което разчита на туризма. И ако там се появят проблеми, партията, на която сега проучванията дават известна преднина, много е възможно ХДО да не успее или да завърши като „относителен победител“ – да имат най-много гласове, но недостатъчно, за да управляват, каза тя.

Цялото интервю може да чуете от звуковия файл.

Вот в началото на юли изглежда цели избягване на негативни последици от евентуален провал на туристическия сезон.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!