Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доротея Табакова: Онлайн обучението е възможно само като допълващо

Доротея Табакова
Снимка: Личен архив
Доротея Табакова е преподавател в Софийския университет "Св. Климент Охридски", автор е на песни и преводач на пиеси. 

В дните на извънредно положение тя преподава руски език и френски език онлайн на най-малките. Уроците й са събудили интереса и на родителите, които с нетърпение очакват да се запознаят с нейните "асистенти" - кукли, измайсторени специално за учениците й. Учителката е част от екипа на "Фабрика за идеи", която реализира проекта "Домашен културен календар".

Идеята е да се запазим свързани и да продължаваме да имаме общностен живот, казва Доротея Табакова.

"Общуването има много компоненти. То не се свежда само до наливане на информация и получаване на обратна връзка от наученото. То е едно многомерно общуване, при което само онлайн връзката е крайно недостатъчна. Надеждите ми са, че с изтичане на екстремната ситуация, или това което беше определено като екстремна ситуация, всички тези ограничения, които ни принудиха да не общуваме с цялата пълноценна гама на човешкото общуване, всички тези неща се надявам да отминат и да можем да се върнем към онова, което всъщност е истинското преподаване", изтъква Табакова. 

"Това е едно многомерно общуване, в което обмяната на слово, обмяната на информация не е единственият и може би дори не е най-същественият компонент. Защото с лекота човек може да изпее една лекция, но в такъв случай може би едно клипче в YouTube върши същата работа. Не, не върши. Истинското общуване е очи в очи, с жива обратна връзка. Онлайн обучението е възможно само като допълващо, отделно средство, отделен елемент в цялостното обучение и по никакъв начин не смятам, че може да бъде равнозначно на живото общуване", подчертава Доротея Табакова.

Интервюто чуйте в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!