Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Безплатната телефонна линия на НПО остава открита и през следващия месец

Д-р Станимир Хасърджиев: В условията на изолация пациентите търсят най-вече психологическа подкрепа

Националната пациентска организация с предложения за дистанционно наблюдение и помощ в дома на хора с хронични заболявания, за да избегнат риска от зараза

Д-р Станимир Хасърджиев
Снимка: БГНЕС

Преди месец Националната пациентска организация откри гореща телефонна линия 0800 14 515 за пациентите с хронични заболявания, на която безплатно могат да проведат консултация със специалисти в различни области- ендокринология, кардиологията, онкология, инфекциозни болести, както и с психолог.
Осигурена е и възможност за виртуален преглед по документи, а на сайта на организацията е публикувана информация за новостите, свързани с коронавируса. Откриването на линията е първият етап на дългосрочната кампания в подкрепа на хората с хронични заболявания, посочват от организацията.

Интересът към линията е много голям, предвид факта, че хората бяха затворени вкъщи и хора с различни заболявания, заради страх или невъзможност, останаха без пряка връзка с лекуващите ги лекари, които да проследяват техните основни заболявания - тези, които нямат нищо общо с Covid-19 инфекцията, но биха могли да бъдат причина, при евентуална инфекция, тя да протече тежко, коментира пред Радио София председателят на Националната пациентска организация д-р Станимир Хасърджиев:

"Най-учудващо и изненадващо за мен е, че има значителен брой обаждания на хора, които имат нужда от психологическа, а голяма част и от психиатрична подкрепа. Разговаряхме с психиатри и по тяхно мнение в момента има сериозен и пренебрегван от всички ни покрай паниката, икономическите и здравни ефекти на Covid-19 проблем - това всъщност е психическото и ментално здраве на нацията и този процес се наблюдава във всички държави. В условията на изолация и на липса на работа се обострят тези състояния, които биха могли да са сериозен проблем в идните месеци. Знаете какво е нивото на психиатричната помощ в България и каква е стигмата, знаете и условията в тези лечебни заведения и дали някой ще се обърне за помощ към тях - това не е за подценяване".  

Друга изненада, по думите на д-р Хасърджиев, е реакцията на институциите - сериозен обрат в позитивна посока и разбиране, че системата трябва спешно да се укрепи и усилията да бъдат насочени към това уязвимите хора да бъдат предпазени - да се намали до минимум рискът от среща с вируса.

Д-р Хасърджиев съобщи, че линията ще продължи да работи и следващия месец. Подготвят се и мерки, заедно с НЗОК и Министерството на здравеопазването, с помощта на дарители и доброволци, за следващите месеци на неизвестност.

"Първата задача е тези хора да не посещават лечебни заведения, без това да е крайно необходимо, защото лечебните заведения са място, където се събират хора с различни заболявания и по принцип са рисково място за разпространение на инфекцията. И колкото и да се взимат мерки, всяко излизане извън дома на болния крие риск - на улицата, в трамвая. Това са първата линия мерки и усилия - анализираме за всяко от тези заболявания, кои групи пациенти и по какви критерии да бъдат съветвани да останат вкъщи и да им се подсигурят необходимите грижи - лекарства и храни, включително и възможност за работа вкъщи, за да може основното им заболяване да бъде под контрол и да се сведе до минимум рискът да се срещнат с вируса".

За това, според д-р Хасърджиев, ще е необходима сериозна воля от страна на институциите, въвеждане на дигитални решения, възможности за дистанционно наблюдение и механизми за заплащане на изпълнителите на медицински дейности.

"Има добра воля, средства също сме осигурили - от дарители, включително за домашни посещения за взимане на кръвни проби и изследвания, ако се налага. За хората, за които е крайно наложително да посетят лечебно заведение, трябва да се подсигури лечебно заведение, в което няма наплив от пациенти. Затова здравната система бързо трябва да се реформира и да се насочи към нуждите, които в момента имат пациентите. Така ефективността й многократно ще се повиши".

Националният оперативен щаб за борба с коронавируса е запознат с предложенията на организацията. Д-р Хасърджиев посочи, че хроничното състояние на много хора не е под контрол. Точно затова се работи в насока да се определи кои пациенти в кои лечебни заведения ще могат да бъдат хоспитализирани, така че да нямат контакт с болни от Covid-19.

Още за равносметката до момента, за основните притеснения на пациентите и за това как ще продължи инициативата и занапред - чуйте от разговора с д-р Стананимир Хасърджиев!

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна