Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Осветиха паметника на Божидар Димитров в с. Искра (галерия)

| обновено на 25.05.20 в 12:44
5
Паметникът на Божидар Димитров в карнобатското село Искра

Преди две години ви разказахме за благородната инициатива на Турхут Исмаил, строителен предприемач, който възстанови църквата в родното си село Искра, в Община Карнобат. Храмът е строен през 1882 г. от тревненския майстор Уста Генчо. Сградата е паметник на културата и за да случи по-бързо проекта тогава съдейства Божидар Димитров. Той дари и икона на Хан Тервел и частица от Светия кръст за храма. Историкът вече не е между живите, но Турхут иска да съхрани паметта за него. Затова, на 24 май, когато е храмовият празник на църквата, бе открит и осветен паметник на Божидар Димитров. Той направи и невъзможното за нашето село, споделя Исмаил:

Това е нещо като знак на уважение за това, което той направи. Второ – това не е само паметник на Божидар Димитров. Това е паметник да се помни неговият начин на мислене, неговият начин на поведение. Той имаше уникалното качество да повдига духа на българския народ. И сега, с този паметник, споменът за него, в тези трудни времена, съм сигурен, че ще повдигне доста сериозно духа на българския народ“, казва Турхут и посочва, че това няма да е единственият паметник.

Вторият е планиран да е в музея в Созопол:

Мисля, че за празника на града, за Света Марина. А живот и здраве ще има и трети, но това вече, когато получа разрешение от македонските власти – във военното гробище в Ново село, където е пръснат и половината от неговия прах“, казва Исмаил

Паметникът бе осветен от отец Павел Гърбов, който посочи, че основната мисия на Божидар Димитров бе да популяризира нашата история:

С цел ние да се отървем от огромния нихилизъм, който в последните 20-30 години заля, като една зла вълна, България. Той седи като един будител на нашето време“, каза отец Павел.

А подарък със символика донесе кметът на Малко Търново Илиян Янчев:

Аз имах удоволствието приживе да познавам професора. В разговор с Турхут разбрах какво е направил за село Искра. Всъщност, ето – една искра, която той е запалил, сега Турхут и жителите на това село връщат жеста. Доста се чудех какво да дам, като дойда, така че да остане за това село. Взех един странджански дъб и така Странджа ще има частица и тука, в Карнобатско“, добави Янчев.

Откриването на паметника е предвидено за празника на Созопол, потвърди и председателят на общинския съвет Георги Пинелов. А скулптурата е дело на пловдивския художник Иван Тотев:

Това, което виждате, като портрет и като скулптура, аз съм авторът. Цялата организационна работа е на Турхут Исмаил. Той се обърна към мен. За мен имаше няколко предизвикателства. Първо – чисто професионално, справянето с модела. Второ – Божидар Димитров беше една много мащабна и противоречива личност. Аз имах известна съпротива в началото, обаче след разговорите с г-н Исмаил, той ми разказа нещата, защото те са били близки, доста промених мнението си и се ангажирах с цялото си сърце и съзнание“, разказа Тотев.

Отливките са от бронз. Височината на бюста е 70 см., а до него е поставен пилон, на който се вее българското знаме. Символиката, казва Турхут Исмаил е, че над Божидар Димитров беше само България и така само нашият флаг ще е над него.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени