Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Журналист, колекционер, дарител и учител

Иван Сергеев: Аз съм от поколението, което дължи всичко на книгите

В края на трудовия си живот журналистът влиза и в класната стая

Иван Сергеев
Снимка: Кирил Фалин

Журналист, издавал собствен вестник, колекционер на картини, меценат, дарител на книги за библиотеки, читалища, училища и университети. Това е Иван Сергеев, който на финала на своя трудов живот е прегърнал и учителството като своя кауза, влизайки в училището на кюстендилското село Раждавица. 

В училище "Св. св. Кирил и Методий" Сергеев учи децата не само на български език и литература, но и на изкуство. С часове може да им говори за картини и майстори от различни школи и епохи, но най-вече за съвременна живопис. Новопокръстеният учител неочаквано и за самия себе си се справя и с дистанционната форма на обучение.

Когато започнал да подарява книги, бил на 47 години. Оттогава насам около 24 май Иван Сергеев подарява десетки томове от личната си библиотека. Вече е открил нови притежатели за над 1200 тома. Тазгодишното му дарение е за читалищата в Раждавица и в съседното село Шишковци, където близо 30 години е живял и творил Владимир Димитров - Майстора. Тъй като става на 64 години, решава 20 от книгите да отидат в Шишковци, а 45 – в Раждавица. 

Аз съм от поколението, което е постигнало всичко от книгите и затова реших, че това, което мога да дам, са книгите от моята библиотека. Те трябва да отидат при хората, при младите хора, които искат да четат. Защото четенето е единственият начин човек да развива мисленето си“, казва Иван Сергеев.

Независимо от даренията, и до днес продължава да купува книги. Вече има над 5 хиляди тома. Децата му живеят в чужбина, за внуците нещата вече са различни. Затова дарява онова, което би било полезно и на студенти, и на ученици в библиотеки, читалища и университети.

Иван Сергеев

Другата му страст са картините. „Прилична ми е колекцията от картини. Не е много голяма, но има хубави автори в нея. Не мога да си позволя големи имена, но си позволявам картини, които обичам и картини, които мога да гледам цял живот“, споделя Сергеев.

„Хората на духа винаги са живели трудно, защото умните хора открай време не са обичани“, обобщава философски Иван Сергеев.

Използва повода 24 май, за да изтъкне, че нашите изкуствоведи все още нямат смелостта „да сравнят българските художници със световните имена“, защото имаме значими художници от световна величина.

Иван Сергеев е родом от Плевенско, но след като завършва "Българска филология" във Великотърновския университет се жени за кюстендилката Наталия Ангелова и започва работа в града като журналист в окръжния тогава вестник "Звезда". В този занаят се задържа около 20 години.

Защо е избрал именно училището за финал на трудовата си реализация? „Аз съм завършил специалист по български език и литература. Това си бях избрал, когато бях на 18 години, но само две години имам педагогически стаж. През останалото време съм работил в журналистиката. Вече е време да се върна към педагогиката. Мисля, че най-полезен съм на тоя етап там.“

Репортажа можете да чуете в звуковия файл.
Снимки: Кирил Фалин

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна