Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Максим Мизов с книга за Антонио Грамши

Снимка: pixabay.com

Антонио Грамши

"Гениалните му идеи често минават нелегално и апокрифно, без да се визира кой е техният създател". Това каза пред БНР проф. Максим Мизов за Антонио Грамши (1891-1937) - италиански мислител, политически деец, комунист. 

"Грамши е гениален мислител, който вместо да поеме пътя на една велика кариера, каквато са му обещавали в сферата на лингвистиката, поема пътя на професионален революционер", каза проф. Мизов, който гостува в предаването “12+4“ по повод излизането на новата му книга "Антонио Грамши за политиката".

Професорът посочи, че основният мотив в присъдата на Грамши, като прокурорът повтаря думите на Мусолини, е бил: "Този мозък не трябва да функционира поне 20 години. Съдийската колегия не прекъсва тази воля на фашисткия диктатор, дори издава по-голяма присъда - 20 г. 6 м. и 14 дни".

По думите на проф. Мизов идеята на италианския мислител за културната хегемонията е разпространена и в наше време: "Съвременните хибридни войни се водят точно по логиката и по технологията на Грамши - на базата на превземане на умовете, на сърцата и на душите на хората чрез знание и чрез ценностно и смислово привличане. Едно омагьосване на човешките умове и сърца от приемливи, магнетични идеи".

Интервю на Петър Волгин с проф. Максим Мизов в предаването “12+4“ по програма “Хоризонт“ можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени