Eмисия новини
от 17.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

В Кърджали полагат основите на нов православен храм

Макет на новия храм

В Кърджали полагат основите на нов православен храм. Той ще бъде изграден в двора на средновековния манастирски комплекс „Св. Йоан Предтеча“.

Храмът ще носи името на Св. София и нейните дъщери Вяра, Надежда и Любов. „Това са прекрасните добродетели, от които всички ние имаме необходимост да пребивават в нашия живот“, казва отец Николай Величков.

Той се надява строителството на новия храм да се случи „в пълен вид“ до една година. „Но когато строим църкви и манастири, само предполагаме със срокове и се надяваме, точни и конкретни дати не желаем да слагаме, защото всичко е в Божията воля и утрешният ден е известен само на Бога.“

За отец Николай полагането на основите на храма е „духовен и исторически момент“. Отговорност и духовна радост е да се извърши градежът точно сега, смята свещеникът. 

За полагането на основния камък в града пристига пловдивският митрополит Николай.

Новият храм ще оформи облика на манастирския комплекс, в който ще има различни сгради. Той ще бъде вторият на територията на комплекса след основната църква, носеща името на Свети Йоан Предтеча. Всъщност точно нея, заедно с част от крепостните стени на манастира, археолозите намериха в края на миналия век, след което беше извършена реставрация. Църквата стана действаща през 2011 година. Сега очакванията са новият храм да бъде построен бързо.

Още за бъдещия храм чуйте в звуковия файл.

Манастирският комплекс „Св. Йоан Предтеча“ в Кърджали, където ще бъде изграден новият храм.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Още от