Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Астронавти поемат утре от американска земя към МКС за първи път от 2011-а

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Очаква се за първи път от девет години астронавти да поемат към Международната космическа станция (МКС) от американска земя. Това трябва да стане на 27 май, както е запланувано, като това ще е първият подобен полет за частна компания. Ракетата „Фалкон 9“ е дело на „Спейс Екс“ на предприемача Илон Мъск.

Мисията е определяна като важен етап за прекъсване на зависимостта на Съединените щати от руските ракети. На няколко месечна мисия от военновъздушната база Кейп Каневерал във Флорида ще поемат 48-годишният Боб Бенкън и 52-годишният Дъг Хърли, който преди няколко дни заяви:
„Това е невероятна машина. Определено не е стандартната космическа совалка. Тя е много по-малка, но е капсула. Това е произведение на изкуството от технологична гледна точка и сме наистина развълнувани ще сме в истински космически кораб“

Астронавтите са тренирали пет години в капсула „Дракон“ на американската компания.На борда на Международната космическа станция в момента се намират двама руснаци и един американец.

Ако полетът е успешен, Съединените щати ще са постигнали целта си да не трябва да купуват места на руските ракети „Съюз“, за да изпращат астронавтите си на МКС, след като през 2011-а беше сложен край на програмата „Космическа совалка“ на НАСА, която беше активна в продължение на три десетилетия. Въпреки това не се очаква сътрудничеството с Русия да приключи и НАСА планира да продължи да използва "Съюз" за изпращането на някои астронавти в Космоса.

НАСА е възложила договори на стойност 3,1 милиарда долара на „Спейс Екс“ и за 4,9 милиарда долара на „Боинг“ за независим американски достъп до Космоса, състоящ се в шест пътувания с екипаж до МКС през следващите няколко години.

Междувременно, ръководителят на руската космическа агенция „Роскосмос“ Дмитрий Рогозин заяви, че Русия планира да построи нова космическа станция, защото настоящата ще издържи най-много още едно десетилетие. Все още не е ясно дали тя ще бъде национална или международна.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна