Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съветник на Джонсън не се извини за нарушаване на карантината

Доминик Къмингс даде пресконференция в Градината с розите на Даунинг стрийт,
Снимка: БТА

Главният съветник на британския премиер Борис Джонсън – Доминик Къмингс, заяви, че не съжалява и не е направил нищо нередно във връзка с обвинения, че е нарушил наложената заради коронавируса карантина.

Къмингс даде специална  пресконференция след разразилия се скандал за лицемерието на властите да призовават за спазване на карантината без самите те да съблюдават мерките.

Доминик Къмингс бе уличен, че в момент на най-строга карантина е пътувал до дома на баща му в Дъръм, Северна Англия, на повече от 400 километра от Лондон.

На призивите за оставка на Къмингс, дори от депутати от управляващата Консервативна партия, снощи Борис Джонсън защити съветника си с думите, че е действал интуитивно като родител в името на здравето на сина му и че е нямал алтернатива.

Но редовите британци, които стриктно следваха карантината и дори нямаха възможност да погребат близките си, бяха разгневени от интерпретацията на законите от властимащите, че за тях могат да важат изключения.

На пресконференцията в Градината с розите на Даунинг стрийт, след нетипично за Къмингс обстойно обяснение какво точно се е случило, той отговори на много въпроси на журналистите.

Допускайки, че не всички може би са съгласни с него,  Къмингс обаче заяви, че не съжалява и не се извини за действията си, защото, както посочи, „е действал разумно и в рамките на закона“. Къмингс не смята да подава оставка.

Архитектът на политиката на британското правителство да не признава никога, че е сгрешило, призна единствено, че може би е трябвало да се консултира с премиера за неговото пътуване и че може би по-рано е трябвало да даде разяснение за медиите.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!