Eмисия новини
от 11.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Защитеният лешояд Ултрон е застрелян в държавно ловно стопанство

Прокуратурата обяви днес, че разследва случая, а била сезирана през март

| обновено на 26.05.20 в 16:50
Илюстративна снимка
Снимка: архив

По сигнал на Сдружение „Зелени Балкани“ Окръжната прокуратура в Кърджали е образувала досъдебно производство за незаконен отстрел на защитен от закона черен лешояд в района на община Черноочене.

Според данни от сателитен предавател черният лешояд Ултрон, дарен на страната ни от белгийския зоопарк, е застрелян на територията на държавното ловно стопанство „Женда“, заяви пред БНР Ивелин Иванов, ръководител на проекта „Светло бъдеще за черния лешояд“ на организацията „Зелени Балкани“.

„Това, ако наистина е така, е допълнителен удар, защото, ако извършителят е служител на ловното стопанство, т.е. горски, това са хората, на които им е вменено и отредено да опазват защитените видове. Намерихме птицата бедстваща отвън, на оградата, на ловното стопанство“, каза той в предаването „Преди всички“ на програма „Хоризонт“.

Без отговор от институции от края на март

Черният лешояд Ултрон е бил открит прострелян от бракониери в Кърджалийско в края на март.

Този път природозащитниците, които от 30 години работят за завръщането на ценния вид у нас, изневеряват на традицията си и не алармират обществеността, а подават сигнал до всички възможни институции с надеждата най-после някой да бъде наказан.

„Не ми е известен случай в България за санкциониран бракониер за рядък и защитен вид“, каза Ивелин Иванов.

А птицата е защитен вид.

„Предвид неговата степен на защита, това е един от най-редките видове в Европа и света. И извършителят би трябвало да лежи в затвора“, каза Иванов.

Съобщение от прокуратурата след бурна обществена реакция

До вчера обаче природозащитната организация не получава информация някоя институция да се е задействала. И сигнализира медиите.

След активен медиен интерес и бурна обществена реакция днес Окръжната прокуратура в Кърджали съобщи на сайта си, че на 24 април е образувано досъдебно производство за престъпление по чл. 278д. от Наказателния кодекс, според който ако някой противозаконно унищожи, повреди, държи, придобие или отчужди екземпляр от европейски или световно застрашени животни се наказва с лишаване от свобода до пет години, както и с глоба от пет хиляди до двадесет хиляди лева.

От „Зелени Балкани“ търсят съдействие за информация и сведения, които биха помогнали за разследването по случая.

От „Женда“ отричат горски да е прострелял птицата

Директорът на Държавно ловно стопанство „Женда“ Николай  Янчев категорично отхвърли вероятността черният лешояд, да е прострелян  на територията на стопанството от горски служител.

„Ловните територии, които се стопанисват от държавата в „Женда“, са не по-голям процент от 5% - около 5000 хектара общо“, каза Янчев и подчерта, че ловните територии са оградени и са с ограничен достъп.

Горските боравят с лесно разпознаваеми муниции: „В изпълнение на нашите служебни задължения ние използваме карабини и оптически прибори, карабините са с доста голям калибър. Птицата е стреляна с любителско оръжие – флоберка“.

Янчев допуска, че лешоядът може да е ранен на терена на някои от ловните дружинки в областта и то не от ловец, а от аматьор.

„При всички положения е бракониерство, но може да е от цивилен гражданин, от ловец“, каза директорът на „Женда“.

До момента в ловното стопанство не е подаван сигнал за проблема, но служителите са готови да съдействат на прокуратурата за изясняване на случая. 

Интервюто с Ивелин Иванов можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Още от