Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Царски пищов за българските писатели

Снимка: orangecenter.bg

Карти запознават с цветните личности зад черно-белите портрети в училищните стаи и учебници с най-любопитното и важно за тях. Звучи като магическо тесте и може би в известен смисъл е такова.

„Царски пищов: Български писатели“ представя 50 автори – добре познати от задължителната учебна програма по литература, но и такива, които са останали леко встрани от нея, а са не по-малко задължителни – в нов, цветен облик.

От Петко Славейков и Гео Милев до Яна Язова, от Алеко Константинов до Георги Марков и Стефан Цанев. Всеки един от тях е изобразен на карта, своеобразен минипищов по обща култура.

Лицата на картите всъщност са цветните портрети на илюстраторката Албена Лимони, а на гърба им има по три любопитни факта за съответния автор и кратка информация за живота и творчеството му. Царският пищов представлява комбинация от визуалност, разчупен формат и синтезирано съдържание. С него създателките му – Десислава Желева и Савина Николова – искат да върнат интереса на малки и големи към българската литература и да покажат, че на писателите ни също може да се гледа по модерен начин.

Момичетата работят по картите повече от два месеца, за да ги представят в най-подходящия момент – 24 май. Вероятността да има още царски пищови, но на друга тематика, не е никак малка. Времето и интересът ще покажат, а дотогава Десислава Желева, Савина Николова и Албена Лимони разказват защо ни е необходим „Царски пищов: Български писатели“.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени