Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Памет за Григор Вачков

Снимка: архив

Наред с десетките си роли в киното и паметните театрални въплъщения, Григор Вачков оставя неповторима следа и в Златния фонд на радиото с множество записи, за които си спомняме в деня на рождението му. 

Григор Вачков е от най-легендарното поколение български актьори: Апостол Карамитев, Георги Георгиев-Гец, Георги Калоянчев, Георги Парцалев, Стефан Данаилов, Иван Иванов, Георги Черкелов, всеки от тях оставил ярка собствена следа в културата ни.

Участието на Вачков в "На всеки километър" като Митко Бомбата му носи голямата всенародна любов. В запис от Златния фонд, той казва: "Мисля, че борбата ни да достигнем до голямото сърце на хората не беше по-малка от тази, която водехме с гъвкавия Велински”. 

Не бива да забравяме обаче, че големите роли на Григор Вачков са свързани със силна литература. Паметно е голямото приятелство и творческото сътрудничество на Вачков с Йордан Радичков, достатъчно е да споменем „Суматоха“ и „Лазарица“, както и работата му по текстове на Емилян Станев.

"Рибар съм. Хващал съм всякаква риба. Дебела и тънка, дълга и къса, голяма и малка. От дългите си наблюдения мога да кажа следното – не е важно каква риба ще хванеш, важното е да можеш да обясниш колко е голяма…", това казва Вачков в архива на предаването "Наслука" по БНР, а в звуковия файл ще чуете и разказа на Марта Вачкова за връзката на баща ѝ с радиото.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени