Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Предложение в СОС

Стикерите за платено паркиране в столицата да важат два месеца повече

Димитър Дилчев: Щетите на ЦГМ и без това са много големи

| обновено на 26.05.20 в 18:13
В четвъртък СОС ще реши дали да удължи валидността на стикерите за платено паркиране
Снимка: Георги Корнейков, БНР

Срокът на валидност на издадените стикери за локално платено паркиране да бъде удължен с два месеца. Това се предлага в доклад до Столичния общински съвет (СОС), който ще бъде разгледан на предстоящата сесия на съвета на 28 май.

Вносители са членове на комисията по транспорт.

Предложението постъпи заради нефункционирането на синя и зелена зони по време на извънредното положение, но ще бъде одобрено сега, тъй като се изискваше уточняването на текста за правното основание за подобно решение.

В доклада се посочва, че към момента на отмяната на почасовото платено паркиране и респективно на локалното платено паркиране, общият брой на лицата, получили стикери за платено паркиране за 1 или за 2 години е около 28 хиляди души. За периода, в който ползвателите на локалното платено паркиране, поради липса на услугата, не са ползвали винетните си стикери, затова е справедливо да бъдат компенсирани.

  • Извънредното положение заради коронавируса и намаленият брой пътници се отразиха на приходите на ЦГМ
Общинските съветници предлагат също физическите и юридическите лица, които имат сключени договори за ползване на паркоместа в режим "Служебен абонамент" с Центъра за градска мобилност (ЦГМ) преди 18 март и валидни след 18 март, да бъдат освободени от задължението да заплащат цената за ползване на услугата за периода до изтичане на срока на договора, но не повече от един месец и 19 дена (периода на спиране на предоставяне на услугата).

В доклада се предлага още физическите и юридическите лица, които имат сключени договори след 18 март за ползване на пакроместа в режим "Служебен абонамент" с ЦГМ да бъдат освободени да заплащат цената на услугата за времето до 6 май.

Според директора на ЦГМ Димитър Дилчев загубите от нефункционирането на платените зони за паркиране само за период от една седмица възлизат на 400 хил. лв. Отделно са щетите от непродадени превозни документи. Удължаването на срока на стикерите  ще увеличи тези загуби. По думите на Дилчев предстои нова финансова рамка за транспортните оператори и теглене на кредит от страна на ЦГМ.

Чуйте още по темата в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна