Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

СОС ще гласува в четвъртък проектите за култура и образование

Тодор Чобанов
Снимка: БГНЕС

На заседание на Постоянната комисия по образование, култура, наука и културно многообразие към Столичната община, общинските съветници обсъдиха актуални и предстоящи дейности, свързани с подкрепа на столичните ученици. 

Заместник-кметът по направление “Култура, образование, спорт и младежки дейности” на София доц. Тодор Чобанов представи отчет за изпълнение на едногодишния план за реализация на Стратегия за личностно развитие на децата и учениците в София за изминалата 2019-а. Той отбеляза, че по Програмата за развитие на физическото възпитание и спорта са реализирани 105 проекта на училища и детски градини на обща стойност 205 236 лв.  В областта на извънкласни и извънучилищни дейност в областта на физическото възпитание и спорта са подкрепени 44 проекта на обща стойност 130 837 лева. 

Тодор Чобанов отчете подпомагане на столичани деца и младежи в международни спортни форуми, както и осигуряване на медицински  специалисти за здравните кабинети към училищата и градините. 

Общинският съветник от "БСП за България" Калоян Паргов посочи на свой ред, че отчетът не бива да бъде само формален, а индикатор за напредъка и за това какви промени са преодолени. Той засегна въпросът за струпването на голям процент деца от ромския етнос в определени училища, като посочи, че по-добри резултати могат да бъдат постигнати при дисперсия на тези ученици в различни учебни заведения. 

Заместник-кметът по образованието и културата подчерта, че за изминалата година са отпуснати общо 76 стипендии в областта на образованието, науката и изкуството. 69 са стипендиите на ученици, класирани на олимпиади и състезания в областта на спорта. 

Проектите на решения, свързани с културата и образованието за следващия едногодишен програмен период, ще бъдат гласувани на предстоящото заседание в четвъртък на Столичния общински съвет. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна