Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Си Цзинпин: Китай ще повиши готовността си за военна битка на фона на пандемията Covid-19

Си Цзинпин, президент на Китай
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Президентът Си Цзинпин заяви във вторник, че Китай ще засили готовността си за военна битка и ще подобри способността си да изпълнява военни задачи, тъй като пандемията от коронавирус оказва дълбоко влияние върху националната сигурност, съобщи китайската държавна телевизия.

Резултатите на Китай в борбата с коронавируса показаха успехът на военната реформа, посочи той и добави, че въоръжените сили трябва да проучат нови начини за обучение на фона на пандемията.

Си Цзинпин, който председателства Централната военна комисия на Китай, направи тези коментари по време на пленарно заседание на делегация на Народноосвободителната армия и Народната въоръжена полиция в кулоарите на течащата годишната сесия на китайския парламент.

Народноосвободителната армия ще "засили готовността за военни битки", подчерта той.

Коментарите на Си Цзинпин идват след засилване на напрежението между Пекин и Вашингтон в последно време, тъй като Китай прие законодателство, целящо ограничаване на автономията на Хонконг.

Американският президент Доналд Тръмп заяви, че САЩ ще имат "много силна реакция" на китайския закон за национална сигурност, който има за цел да предотврати намесата на чужди страни в специалния автономен регион.

Китайският външен министър Ван И пък посочи, че двете държави са "на ръба на нова студена война", като неговото министерство заплаши, че ще предприеме ответни мерки срещу САЩ, ако Вашингтон продължи да подкопава интересите на Китай.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна