Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Никола Проданов и Диана Йоргова са първите с олимпийска сватба и единствените с кум президент на МОК

Дългогодишният президент на Българската федерация по спортна гимнастика Никола Проданов празнува днес 80-годишен юбилей.

В кариерата си като състезател Проданов има световна и европейска титла, участник е на две олимпиади, три световни и седем европейски първенства.

През 1964 г. на олимпийските игри в Токио той сключва брак с носителката на сребърен медал от Игрите в Мюхен през 29172 година Диана Йоргова.


„Нашата сватба е първата олимпийска сватба. Това е причината тази година да получим покана  от организационният комитет на Игрите в Токио 2020 да присъстваме на Олимпиадата. Тя беше отложена за догодина и ако сме живи и здрави ще отидем. А иначе…сватбата ни беше организирана в олимпийското село, в големия културен център. За наша гордост имахме трима кумове. Това беше президентът на МОК ….., представител на императора и кмета на Токио. Стана прекрасна сватба. Вече толкова години, от Токио 1964 година, имаме щастлив семеен живот. След нашата има още 16 олимпийски сватби, но ….всички те завършиха с раздяла, само ние останахме заедно толкова години. Имаме две прекрасни дъщери и четирима внука. Едната ми внучка Габриела Влахова е национална състезателка в младежкия национален отбор на Италия и вече участва на две европейски първенства“, това сподели специално за БНР дългогодишният президент на БФ Гимнастика Никола Проданов.


„Гимнастиката е моят живот. Аз съм започнал да се занимавам с този спорт от 8-годищен и приключих на 30 години. Гордея се с много неща, които успях да направя през моя живот.  Например – възобновихме Съюза на българските гимнастически дружества Юнак. Най-голямото постижение като президент на федерацията е Йордан Йовчев. Изключителен гимнастик, изключително ценно момче. Гордея се, че по моето време успяхме да му създадем всички условия за да изяви огромния си талант. Чувстваме се много горд“, добави Проданов.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна