Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Швеция защити мекия подход към Covid-19

Стокхолм, 26 май 2020 г. Температурите днес достигнаха 20 градуса по Целзий.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Правителството на Швеция защити своя подход във връзка с пандемията от коронавируса, въпреки че скандинавската страна сега отчита едно от най-високите нива на смъртни случаи в света, предаде АП, цитирана от БТА.

„Предаването на вируса се забавя, лечението на пациенти с Ковид-19 в интензивните отделения значително намалява, а възходящата крива на смъртните случаи е заравнена“, каза външният министър Ан Линде пред чуждестранни кореспонденти на брифинг в Стокхолм. „Няма пълно затваряне на Швеция, но много части от шведското общество са затворени“, заяви тя.

Швеция има 4125 смъртни случая на заразени с коронавируса, което е около 40 починали на 100 000 души.

Над 76 000 човека са освободени от работа от началото на разпространението на болестта, а безработицата, която сега е 7,9 процента, се очаква да нарасне.

Швеция възприе сравнително мек подход в борбата с коронавируса. Големите събирания на хора бяха забранени, но ресторантите и училищата за по-малките деца останаха отворени. Правителството призовава за социално дистанциране и шведите до голяма степен се съобразяват с това.

Противниците на правителствената стратегия обаче получиха подкрепа от влиятелна фигура тази седмица, след като бившият държавен епидемиолог Аника Линде изрази съмнение в подхода, възприет от шведските здравни власти. Тя каза, че една ранна карантина е можела да спаси животи.

„Най-вероятно все пак щяхме да сме малко по-зле (от други северни страни), но по-добре, отколкото сме сега, и може би щяхме да сме спечелили време, за да подготвим стратегията за защита на възрастните хора“, заяви тя в телефонно интервю за АП.

Линде, която беше епидемиолог на Швеция между 2005 и 2013 г., оглавяваше действията на властите за справяне със свинския грип и ТОРС. Тя каза, че се е почувствала провокирана от коментара на водещ служител на здравната агенция, заявил, че шведската стратегия е най-добрата в света, независимо от броя на смъртните случаи. „Почувствах, че това не може да продължава“, каза Линде. „Подобно отричане може да ни попречи да действаме разумно“, заяви тя.

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!