Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От 1 юни отварят закритите части на заведенията

Снимка: Ани Петрова, БНР

Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев издаде днес заповед, с която отпадат част от мерките, въведени заради Covid-19. Това съобщиха днес от министерството на здравеопазването.

Съгласно заповедта, считано от 26 май, се разрешават културно-развлекателни мероприятия (театри, концерти, сценични прояви, занятия от танцовото, творческото и музикално изкуство, както и занимални от юридически и физически лица и други), при заетост на местата до 30% от общия им капацитет на закрито и до 50% от общия им капацитет на открито и при максимален капацитет на използване на залите (читалища, детски комплекси, културни домове, младежки центрове, училищни салони и зали, частни обекти, военни клубове и други) според квадратурата на помещението при заетост на местата не повече от 20 човека за груповите занимания, и не повече от 1 човек на 4 кв. м. площ.

В заповедта на здравния министър се казва още, че считано от 1 юни 2020 г. се разрешават посещенията в закрити площи на ресторанти, заведения за бързо хранене, питейни заведения, кафе-сладкарници, детски и спортни съоръжения на закрито, увеселителни и игрални зали, в т.ч и тези в търговски центрове тип МОЛ, барове, с изключение на дискотеки, пиано-бар и нощен бар.

Също считано от 1 юни се разрешават всички извънкласни занимания като занимални, клубове, детски центрове и други.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!