Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Донори събраха над 3 млрд. долара за венецуелски бежанци

Антиправителствен протест във Венецуела
Снимка: ЕПА/БГНЕС (архив)

Над 60 страни обещаха днес около 3,4 милиарда долара спешна помощ за пет милиона венецуелци, които са избягали от родината си в съседни южноамерикански държави, за да се спасят от икономическия колапс при управлението на президента Николас Мадуро, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Заради карантината в редица латиноамерикански страни и загубата на работни места там, обаче сега хиляди венецулски работници, избягали там, искат да се върнат в родината си, въпреки нарастващото напрежение в нея.

Испанското правителство ще отдели 50 милиона евро за латиноамерикански страни, които приемат бежанци и мигранти от Венецуела, заяви външното министерство на Испания след участие на външния министър Аранча Гонсалес Лая в международна донорска видеоконференция за оказване на помощ на венецуелските бежанци и мигранти.

Ще бъде предоставен помощен пакет за 50 милиона евро през следващите три години от Испания за ключови страни, приемащи венецуелски бежанци и мигранти в Латинска Америка, където положението сега се утежнява заради коронавирусната пандемия.

От своя страна Германия реши да отпусне още 22 милиона евро за страни в Латинска Америка, които приемат бежанци и мигранти от Венецуела, с което финансовият принос на Берлин за тази година става общо 55 милиона евро. Това съобщи германският външен министър Хайко Маас.

„Това е важен знак за нашата солидарност и дружба със страните от Латинска Америка“, заяви той.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!