Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Подготвят се протоколи за подновяване на туристическите пътувания

Николина Ангелкова
Снимка: министерство на туризма

Подготвяме протоколи за подновяване на туристическите пътувания, е казала министърът на туризма Николина Ангелкова във видеоконферентна връзка с посланиците на държавите членки на ЕС, акредитирани в България, съобщиха от Министерството на туризма.

Българското правителство и Министерството на туризма предприеха спешни практически мерки за смекчаване на кризата, причинена от пандемията от Covid-19 и в подкрепа на туристическата индустрия - една от най-пострадалите в създалата се ситуация, е отбелязала Ангелкова.

Нашите действия следват координирания недискриминационен подход за възстановяване на свободното движение в съответствие с Пакета на ЕС за транспорт и туризъм, е допълнила тя.

Работната онлайн дискусия е била по инициатива на посланика на Хърватия у нас Ясна Огняновац в качеството ѝ на представляващ Хърватското председателство на Съвета на ЕС.

Ангелкова е посочила, че пандемията на коронавируса е безпрецедентна криза, която е предизвикала в отговор извънредни действия в защита на общественото здраве и живота на хората, както и за минимизиране на пораженията в икономиките. Нашата институция работи активно с останалите заинтересовани ведомства за подготовка на протоколи и стартиране на туристически пътувания без прилагане на карантина, е казала министър Ангелкова.

Тя е информирала подробно за стъпките за постепенно облекчаване на мерките срещу коронавируса, като е изтъкнала тези, които ще помогнат непосредствено на туристическия бизнес. Сред тях са подновяване работата на заведенията за хранене и на закрито от 1 юни при спазване на здравните и хигиенните мерки.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!