Eмисия новини
от 09.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

ЕЦБ се опасява, че страните в еврозоната може да намалеят

Снимка: ecb.europa.eu

За увеличен риск страни членки на еврозоната да се откажат от единната валута предупреждава Европейската централна банка в Доклада си за финансовата стабилност на еврозоната, който се публикува веднъж на две години.

Реденоминация - напускането на отделни страни членки или дори пълно разпадане на еврозоната - ще е много вероятна, ако мерките на национално и европейско ниво за облекчаване на задлъжнялостта на правителствата се окажат недостатъчни.

Европейската централна банка прогнозира, че публичният дълг в еврозоната като дял от брутния вътрешен продукт ще се увеличи със 7 до 22 процентни пункта през 2020 година заради мерките за спасяване на икономиките от последствията от коронавируса. Така общото съотношение дълг-БВП се очаква да се увеличи от 86 до почти 103 процента.

В навечерието на очакваното утре представяне от Еврокомисията на план за възстановяване в Евросъюза ЕЦБ отбелязва за пореден път, че повече съвместни действия на страните членки биха помогнали за поддържане на относително здравословно ниво на задлъжнялост на отделните държави.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Още от