Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Германия отменя предупреждението да не се пътува в 31 държави в Европа

Берлин удължава мерките за социално дистанциране до 29 юни

| обновено на 27.05.20 в 07:23
Снимка: EPA/BGNES

Германия обмисля да отмени от 15 юни предупреждението за пътуване на свои граждани в 31 държави в Европа. Предложението трябва да бъде гласувано днес от правителството.

Освен в 26-те държави от ЕС, от средата на следващия месец да може да се пътува и за туризъм във Великобритания, Швейцария, Лихтенщайн, Норвегия и Исландия, гласи предложението. Единственото условие е да се запази благоприятната тенденция в броя на заразени с новия коронавирус.

На 17 март външният министър Хайко Маас предприе безпрецедентна до този момент стъпка, като обяви предупреждение за пътуване на германски граждани в целия свят. До сега тази мярка е използвана единствено за държави, където се водят военни действия.

„Някои държави вече обявиха, че отварят границите от 15 юни или най-късно от 1 юли. Неясно остава каква карантина и какви други ограничения ще има. След като уточним тези детайли, нашите препоръки при пътуване ще помагат на германските туристи да се ориентират“, каза Маас.

„Туризмът, такъв, какъвто го помним, вече никога няма да бъде същият“, предупреди той. И допълни, че отварянето на границите за туризъм ще помогне на икономиката в страните, където браншът е от ключово значение.

Междувременно Ройтерс съобщи, че федералното правителство в Германия и премиерите на 16-те ѝ провинции са постигнали консенсус за удължаване срока на действие на мерките за социално дистанциране до 29 юни. 

Преди това Меркел настояваше правилото за поне метър и половина отстояние на хората един от друг да бъде в сила до 5 юли, а правителството на най-слабо засегнатата от коронавируса провинция - Тюрингия, планираше по-бързо облекчаване на ограничителните мерки.

Федералните власти се опасяват от втора вълна на масова зараза. Още от 6 юни обаче ще бъде разрешено официално събирането на до 10 души на едно място.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!