Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Белият дом предупреди, че Хонконг може да изгуби статута си на финансов център

Тръмп обяви, че ще предприеме действия срещу Китай

Доналд Тръмп
Снимка: БТА

Хонконг може да изгуби мястото си на световен финансов център, ако Китай продължи с плановете си за налагане на законопроекта за националната сигурност в територията, съобщи  Белият дом като се позова на думи на президента Доналд Тръмп. Говорителят Кейли Макинани:

„Президентът каза, че е недоволен от действията на Китай и е трудно да си представим как Хонконг  може да продължи да бъде финансов център, ако китайската страна поеме контрола над него“.

 Много жители на Хонконг, бизнес организации и западни държави изразяват опасения, че законодателството ще доведе до ограничаване на особения му статут. 

По-късно самият Тръмп заяви, че ще предприеме действия срещу Китай още тази седмица и допълни само: „Това е нещо, за което ще чуете преди края на седмицата - мисля, че ще бъде много силно.“ 

Междувременно, съветникът по икономическите въпроси на президента Лари Къдлоу заяви, че Пекин прави голяма грешка по отношение на Хонконг. Той изтъкна, че Вашингтон ще покрие разходите на американските компании, които искат да преместят дейността си от територията или от континентален Китай.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!