Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фон дер Лайен: Фонд за възстановяване за 750 млрд. и 7-годишен бюджет на ЕС от 1.85 трлн. евро

| обновено на 27.05.20 в 15:04
Урсула фон дер Лайен
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен предложи фонда за възстановяване от пандемията от коронавируса да бъде в размер на 750 млрд. евро и 7-годишен бюджет на ЕС от 1.85 трлн. евро. Jя представr проектите пред Европейския парламент.

Предварителните сигнали сочеха, че разногласията между Фон дер Лайен и парламента са на път да бъдат преодолени, след като председателят на комисията пое твърдия ангажимент за активното участие на парламента в плана за възстановяване. Въпреки че от там отказват до този момент да оповестят официално цифри, информация за параметрите на фонда за възстановяване вече се появи. Според нея, той ще бъде в размер на 500 милиарда евро и ще действа 2 години - до края на 2022 година, в рамките на 7-годишния бюджет.  Бюджетът пък ще бъде в размер на около 1 трилион евро. 

Превес във фонда ще имат грантовете, като съотношението със заемите ще бъде между 60 и 40 на сто или 70 и 30 на сто. С това предложение на практика Европейската комисия подкрепя плана за възстановяване на Франция и Германия, а не на т.нар. „пестелива четворка“ - Австрия, Нидерландия, Швеция и Дания. За да влязат в сила бюджета на ЕС и възстановителният план обаче, те трябва да получат единодушното одобрение на членките в Съвета.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!