Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на българския печат

Снимка: Ани Петрова

От Сдружението на общините са изчислили, че загубата на общините от кризата с коронавируса досега възлиза на 200 милиона лева, пише „24 часа“. По време на извънредното положение местните приходи са намалели с 40 на сто. Местните власти настояват за държавна помощ във вид на компенсация.

Темата е водеща за „Дума“ – „Общините са загубили 160 милиона лева за два месеца“, е заглавието на първа страница. Сдружението на общините отчита 45 на сто срив на данъчните приходи, най-засегнати са областните центрове. Анализът сочи, че не е възможно да се ограничат разходите с темповете, с които са намалели приходите, допълва левият вестник.

„Монитор“ цитира на първа страница прогноза на специалисти, че икономиката ни ще заработи на пълни обороти през юли. В Източна Европа само България и Румъния отбелязват ръст на брутния вътрешен продукт на фона на кризата с коронавируса на тримесечна база, пише още вестникът.  Оказва се, че едва една пета от фирмите в София тех парк не са засегнати икономически от извънредните мерки.

„Телеграф“ цитира интервю на председателя на групата на  Европейската народна партия в Европейския парламент Манфред Вебер за БНР. Той уверява, че България ще получи финансово рамо в битката срещу заразата. „Ще се инициира един фонд, целта е страните-членки да съберат около 8 милиарда евро“, казва Вебер, цитиран от вестника.

„Фирма на НОИ получава обезщетение от ...НОИ“. За този парадокс пише „Земя“. Става дума за държавното дружество „Профилактика, рехабилитация и отдих“, одобрено да получи почти 429 хиляди лева  по програмата 60 на 40.

Спортният тотализатор ще се сдобие с букмейкърски пунктове, съобщава „Труд“ на първа страница. Целта била да се набират повече пари за спорта. Ще има талони по магазините. 

„Труд“ предупреждава за поредната измама с цел лесна печалба - търговци лъжат, че стелки за обувки премахват болки. Фалшиви вече „излекували се“ клиенти примамват с цена от 76 лева в онлайн реклама. Полски журналисти са разкрили измамата с продукта „Промагнетин“.

По изчисления на „Телеграф“ лятната ни почивка на морето може би ще е със 100 лева по-евтина от миналогодишната. 23 плажа нямат такса за ползване на чадъри. Концесионери предлагат като бонус шалте и маса.

Черешите са поевтинели седем пъти, предлагат ги по 2,50 за килограм, информира „24 часа“. Цената е паднала само за седмица, по данни на продавачи на пазарите. Най-едрите череши сорт „хрущялки“ са по 6 лева.

По данни на Националния статистически институт 171 села у нас са останали без жители, пише „Монитор“. 446 села пък са с под десет жители. През 2019-а година областите Габрово, Велико Търново и Кърджали са трите водещи по обезлюдяване на селата.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени