Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бойко Пенков: Има недооценка при финансиране на отделенията по инфекциозни болести

Трябват още вирусолози и микробиолози, категоричен е зам.-министърът

Бойко Пенков
Снимка: БНР

Трябват ни още вирусолози и микробиолози. Работим в посока на кадрово обезпечаване... Сега е време за оценка на случилото се и да се види какви пробойни е имало по време пандемията“. Това каза пред БНР заместник здравният министър д-р Бойко Пенков. 

Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев заяви вчера, че от натрупаната досега информация от кризата с коронавируса могат да бъдат направени следните изводи - необходимостта от укрепване на системата за обществено здраве в България, преди всичко в лицето на РЗИ, и разширяване на обучението на студентите по медицина в областта на вирусологията. 

Трябва да намерим начин за мотивация на хората, които имат афинитет да се развиват като епидемиолози. Видяхме колко е важно да се направи епидемиологичен път на пациента“, допълни д-р Пенков в предаването „Преди всички“. 

Има известна недооценка при финансиране на отделенията и клиниките по инфекциозни болести. Това е проблем на следващия рамков договор, който вероятно ще бъде решен. Едва от миналата година започна политика по повишаване на доходите в Регионалните здравни инспекции като мотивация за хората да потърсят работа там. И през следващата година ще продължи политиката по повишаване на доходите в РЗИ-тата“. 

Зам.-министърът подчерта, че голямо внимание се отделя на създаването на запаси от лични предпазни средства. 

Интервюто с д-р Бойко Пенков можете да чуете в звуковия файл. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна